24.7.07

Οργανωτικό

Η πρώτη φορά που φτιάχνεις βαλίτσες για εκδρομή με παιδί είναι μια εμπειρία-σταθμός. Βάζεις μέσα τα πάντα. Επίσης, ο όρος «βαλίτσες» περιλαμβάνει εκτός από ρούχα και προσωπικά είδη, μια τεράστια λίστα από σκεύη και αντικείμενα τα οποία στην ουσία αποτελούν το σπιτικό ενός μικρού ανθρώπου: το υπνοδωμάτιο, την κουζίνα και το μπάνιο του, μερικές φορές και τον παιδότοπό του.

Καθώς περνάει ο καιρός τα πράγματα που χρειάζεται να κουβαλήσεις μειώνονται όσον αφορά τον εξοπλισμό. Παραδείγματος χάρη, το παιδί μπορεί πλέον να φάει ό,τι και οι γονείς του και μπορεί να κάνει μπάνιο στην ντουζιέρα. Ωστόσο, οι ανάγκες σε ρούχα παραμένουν σταθερές διότι οι προκλήσεις δεν σταματούν. Δεν χρειάζεται αλλαξιές επειδή ρεύτηκε ή έβγαλε λίγο γάλα ούτε επειδή βράχηκε. Χρειάζεται αλλαξιές επειδή τρέχει, παίζει, βουτάει στις λάσπες, απλώνει πάνω του τις λάσπες, δοκιμάζει τί γεύση έχουν οι λάσπες. Επίσης τρώει μόνο του, πίνει χυμούς και φυσικά ανακαλύπτει νέους τρόπους να απολαμβάνει το παγωτό του.

Κατά κάποιον τρόπο λοιπόν η κατάσταση βελτιώνεται διότι η μετακίνηση από πλευράς οργάνωσης αρχίζει και θυμίζει ξανά εκδρομή και λιγότερο μετακόμιση. Οι γονείς αναθαρρούν και ελπίζουν ότι σε κάθε νέα εξόρμηση θα μπορούν να προσθέτουν άλλο ένα δικό τους μπλουζάκι στη βαλίτσα τους χωρίς να πρέπει τελικά να το αφαιρέσουν για να στριμωχτούν ακόμα τρία παιδικά φανελάκια, πολύ πιο απαραίτητα.

Αφού καλύψει τις πραγματικές ανάγκες, η μαμάκα ίσως αρχίσει να φλερτάρει με την υπερβολή. Ίσως αρχίσει να προσθέτει στη βαλίτσα πράγματα που ουσιαστικά δεν χρειάζονται αλλά που εκείνη πιστεύει ότι χρειάζονται. Προσωπικά έχω την τάση να παίρνω μαζί μου εκτός από τα απαραίτητα και ό,τι άλλο έχω την πεποίθηση ή την ψευδαίσθηση ότι θα χρειαστεί. Προκειμένου να τριγυρίζει στο μυαλό μου το πέμπτο τζην του Αχιλλέα που τελικά δεν έβαλα στη βαλίτσα, προτιμώ να αφαιρέσω κάτι από την εξίσου εντυπωσιακή και απαραίτητη γκαρνταρόμπα μου για να το στριμώξω.

Ύστερα από πολλές μετακινήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, το πακετάρισμα γίνεται πλέον σχεδόν μηχανικά. Οι λίστες που κάποτε είχα γραμμένες εμφανίζονται νοερά στο μυαλό μου και ο χρόνος που χρειάζομαι είναι σχετικά λίγος. Φέτος ο Αχιλλέας είναι δύο ετών. Φυσικά εξακολουθεί να έχει τον δικό του σάκο ενώ εμείς με τον μπαμπά του μοιραζόμαστε έναν άλλο με το ίδιο ακριβώς μέγεθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails