13.12.07

Αντιυικό

Εργάζομαι στο σπίτι και χρησιμοποιώ πολλές ώρες ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τον προσέχω όσο μπορώ διότι είναι το αποκλειστικό μέσο για να κάνω τη δουλειά μου, σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποκλειστικό μέσο ενημέρωσής μου και δυστυχώς και περισσότερο από όσο θα ήθελα, σχεδόν το αποκλειστικό μέσο επαφής και επικοινωνίας μου με φίλους, συγγενείς, γνωστούς και συναδέλφους μου.

Το ζήτημα που προκύπτει στην περίπτωση του εργαζόμενου γονιού με έδρα στο σπίτι και με βασικό εργαλείο το μέσο που προαναφέραμε, είναι η συνύπαρξη ηλεκτρονικού υπολογιστή και υιού. Πολύ φοβάμαι πως όλοι μας έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να δηλώσουμε περίλυποι ότι ο υπολογιστής μας έχει ιό. Τι συμβαίνει όμως όταν πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό είδος; Τι συμβαίνει όταν έχουμε υιό που χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση και που σίγουρα δεν πτοείται από πολύπλοκα συστήματα ασφαλείας;

Η λύση είναι μία και αντίθετη σε όσα μας μαθαίνει η τεχνολογία: εντάσσουμε τον υιό στο σύστημά μας. Αντί να περιμένουμε να εισχωρήσει στο μηχάνημά μας και να το διαλύσει, του μαθαίνουμε με μεγάλη υπομονή και επιμονή πώς να μπαινοβγαίνει μόνος του, φυσικά με δική μας στενή επιτήρηση και καθοδήγηση. Τουλάχιστον έτσι δεν θεωρεί τον υπολογιστή ένα μαγικό κουτί που μόνον εκείνος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί. Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Οι σημερινοί υιοί είναι πολύ εξελιγμένοι, με απεριόριστες δυνατότητες. Οι δικές μας γνώσεις είναι το δικό τους ένστικτο όσον αφορά την τεχνολογία. Τα δάχτυλά τους πατούν με σιγουριά το ποντίκι και κινούνται επιδέξια στο πληκτρολόγιο χωρίς ακόμα να γνωρίζουν τα γράμματα πάνω στα πλήκτρα. Είναι άλλωστε σίγουρο ότι πρώτα θα πληκτρολογήσουν το όνομά τους και ύστερα θα μάθουν τον παραδοσιακό τρόπο να το γράφουν.


Πέρα από κάποιες περιπτώσεις που υπάρχει ο κίνδυνος ένα μικρό δαχτυλάκι να κατευθυνθεί στο πλήκτρο διαγραφής ή να αγνοήσει τη σαφή οδηγία «Μηηηηη» και να κλείσει το μηχάνημα από τον πύργο, η ομαλή συνύπαρξη υιού και υπολογιστή είναι δυνατή!3 σχόλια:

imatooka είπε...

xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

Διόνα είπε...

Με τον ανιψ-ιό δεν συμβαίνει το ίδιο;

imatooka είπε...

Ο ανιψ-ιός χρισιμοποιεί ήδη τις τελευταίες τεχνολογικές ανακαλύψεις για να επικοινωνεί με τον πατέρα του. Η προσοχή του αποσπάται από πληκτρολόγια κλπ με τεχνάσματα του στυλ "κοίτα ο μπαμπάς κανει τη γάτα". Μέχρισ τιγμής το σύστημα δουλεύει.

Related Posts with Thumbnails