9.1.08

Λονδρέζικο αναδρομικό

Φοιτητής γύρω στα είκοσι σε μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη ή στα πέριξ αυτής σημαίνει ότι παράλληλα με τις σπουδές κάνεις και τουρισμό, γνωρίζεις το μέρος και τον κόσμο του αλλά επίσης βγαίνεις έξω όσο περισσότερο μπορείς καταναλώνοντας ποσότητες βαρελίσιας μπύρας, αγοράζεις ασημένια φορέματα σε γραμμή άλφα και λοιπά είδη ένδυσης που σε ωριμότερες περιόδους της ζωής σου σε κάνουν να απορείς, τηλεφωνείς στους γονείς σου μία φορά την εβδομάδα για να μιλήσετε για την πρόοδό σου στα μαθήματα, βλέπεις καμιά θεατρική παράσταση, πηγαίνεις σε συναυλίες και επιστρέφεις σε σπίτι που μοιράζεσαι με συγκατοίκους αποκλειστικά με τα νυχτερινά λεωφορεία.

Δέκα χρόνια αργότερα, σαν επισκέπτης στην ίδια πόλη, απολαμβάνεις τις αναμνήσεις σου, βλέπεις τον τόπο με άλλο μάτι και προσθέτεις μπροστά σε όλα το επίθετο «καλός». Ξανακάνεις τουρισμό, πηγαίνεις να δεις μια καλή έκθεση και ένα καλό έργο με καλές κριτικές, πίνεις ένα καλό κρασί σε ένα καλό κινέζικο που σου σύστησαν και δεν έχεις μεγάλη όρεξη για μαγαζιά, εκτός αν βρεις κάτι καλό, τηλεφωνείς καθημερινά στους γονείς σου για να ενημερώσεις αν είχατε καλό ταξίδι και αν σας κάνει καλό καιρό και επιστρέφεις σε ένα καλό ξενοδοχείο που βρήκες από το ίντερνετ με μαύρο ταξί.

Λίγα χρόνια μετά από την τελευταία επίσκεψη, βρίσκεσαι ξανά στη γοητευτική μεγαλούπολη σε οικογενειακό σχήμα, με μία μόνο μεγάλη βαλίτσα και το παιδικό καρότσι σφιχτοδεμένο για να μην καταπονηθεί στον ιμάντα των αποσκευών. Ξανακάνεις τουρισμό, τρως σε εστιατόρια που ξέρεις ότι σερβίρουν τηγανητές πατάτες, κυκλοφορείς στις πτέρυγες παιδικού ενδιαφέροντος στα αξιοθέατα, χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρόλο που στα μαύρα ταξί χωράει να μπει ένα ολόκληρο παιδικό καρότσι φορτωμένο με όλα τα απαραίτητα χωρίς να κλείσει και χωρίς να στριμωχτούν οι επιβάτες! Το είδα μια φορά και μου φάνηκε εντυπωσιακό και λίγο σουρεάλ. Θα ήθελα να το δοκιμάσω. Οι γονείς σου τηλεφωνούν αρκετές φορές την ημέρα για να ρωτήσουν αποκλειστικά για τον εγγονό τους κι εσύ προσφέρεις οικειοθελώς πληροφορίες για τον καιρό για ποικιλία στην τηλεφωνική συνομιλία. Τελειώνεις την ημέρα σου νωρίς το βράδυ περνώντας πρώτα από το ινδικό ψιλικατζίδικο απέναντι από το ξενοδοχείο για να πάρεις σοκολατούχο γάλα για πριν από τον ύπνο.

Λονδρέζικο μοναχικό

Το τελευταίο πρωί αποφασίσαμε να πάρουμε χωριστά το πρωινό μας για να ξυπνήσει ο Αχιλλέας όσο το δυνατόν αργότερα και να είναι ξεκούραστος για το ταξίδι. Κατέβηκα πρώτη για να φάω, χαρούμενη που θα είχα δέκα λεπτά να πιω άνετα ένα τσάι. Μόνη μου στο τραπέζι δεν χρειάστηκε να καθαρίσω φρούτα ούτε να λερώσω πολλές χαρτοπετσέτες και να σκορπίσω παντού κορν φλέικς. Δεν ήμουν όμως χαρούμενη όπως θα περίμενα. Ήπια γρήγορα το τσάι μου, τσίμπησα ένα σάντουιτς, τύλιξα ένα ψωμάκι σε χαρτοπετσέτα, πήρα και μια μπανάνα για το αεροπλάνο και έτρεξα στο δωμάτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails