27.3.08

Εκπαιδευτικό

Η εκπαίδευση για την τουαλέτα ενός μικρού παιδιού φάνταζε πάντα στα μάτια μου σαν ασύμμετρη απειλή: μεγάλες καταστροφές με μικρά μέσα. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να διαθέτει την απαιτούμενη ψυχραιμία αλλά και πρακτικότητα ώστε να κάνει τη διαδικασία εύκολη και ομαλή. Έκανα έρευνα στη σχετική βιβλιογραφία και φυσικά στο διαδίκτυο που αποτελεί πλέον την πηγή για τα πάντα. Ψυχικό σθένος δεν ήξερα από πού θα αντλούσα αλλά είχα την ελπίδα ότι θα το έβρισκα στην πορεία.

Η παιδίατρος που παρακολουθεί τον γιο μας πρότεινε να ξεκινήσουμε την εξοικείωση με την τουαλέτα πέρσι την άνοιξη, δεδομένου ότι πρόκειται για σπορ που ενδείκνυται για τους μήνες με ζέστη. Ο Αχιλλέας ήταν τότε 20 μηνών και ήταν μάλλον αρκετά νωρίς για να διακριθεί σε αυτό. Βέβαια έδειχνε να έχει τακτικές ώρες μέσα στην ημέρα που προτιμούσε για την τουαλέτα του, αναγνώριζε την επιθυμία του και την εξέφραζε λεκτικά. Αυτά είναι και μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδάκι είναι έτοιμο να ξεκινήσει την εκπαίδευση. Το σπίτι μας απέκτησε λοιπόν γιογιό το οποίο τοποθετήθηκε ακριβώς έξω από την πόρτα του μπάνιου, σε μια εσοχή που εξασφαλίζει κάπως την απομόνωση και την περισυλλογή που απαιτούν οι περιστάσεις. Γύρω από το γιογιό άρχισαν να συσσωρεύονται διάφορα αντικείμενα που σκοπό είχαν να προσελκύσουν τον μικρό μας στην περιοχή ώστε να συνηθίσει να κάθεται. Πρώτο τοποθετήθηκε το βιβλίο «Θέλω το γιογιό μου» (περισσότερα εδώ
) με πρωταγωνιστή ένα αγοράκι. Δίπλα του μαζεύτηκαν σιγά σιγά και άλλα βιβλία και παιχνίδια που θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά την ώρα της τουαλέτας και θα λειτουργούσαν σαν κίνητρο για να την επισκεφτεί. Όλο το πρώτο διάστημα ο Αχιλλέας χρησιμοποιούσε το γιογιό σε συνδυασμό με την πάνα του και μόνο μετά το καλοκαίρι και τα δεύτερα γενέθλιά του άρχισε να το χρησιμοποιεί κανονικά.

Αργότερα, όταν ο χώρος και η διαδικασία δεν ήταν πια άγνωστα πράγματα, προστέθηκε άλλο ένα κίνητρο, της επιβράβευσης μετά από κάθε επιτυχημένη προσπάθεια. Εκτός από τις λεκτικές επιβραβεύσεις, «Μπράβο, το μεγάλο το παιδί μου!», τα επιφωνήματα, τις τυμπανοκρουσίες και την έκδηλη χαρά των ενήλικων παρευρισκόμενων για το αποτέλεσμα, ο Αχιλλέας κολλάει αυτοκόλλητα που του αρέσουν σε έναν μεγάλο πλαστικό πίνακα που δεσπόζει στο μπάνιο μας.

Τώρα επισκέπτεται το γιογιό του μετά από μια μικρή υπενθύμιση και δεν έχει μεγάλη ανάγκη από τα μουσικοχορευτικά δρώμενα που ακολουθούσαν άλλοτε την επιτυχία του. Επίσης μεταφέροντας το ειδικό κάθισμα για την τουαλέτα, έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το μπάνιο και εκτός του δικού του σπιτιού. Στις επισκέψεις μας, μαζί με τα σοκολατάκια για τους οικοδεσπότες, απαραίτητο πλέον αξεσουάρ είναι και το στεφάνι που προσαρτάται στη λεκάνη προς διευκόλυνση νεαρότερων χρηστών.

Τελευταίο στάδιο του ευγενούς αθλήματος είναι ο τελικός αποχωρισμός από την πάνα, αρχικά στη διάρκεια της ημέρας, κατά προτίμηση χωρίς ατυχήματα, και τέλος στη διάρκεια του ύπνου. Μετά από έναν δύο μήνες και μετά από το μάζεμα των πανάκριβων χειροποίητων χαλιών μας, η οικογένειά μας θα εισέλθει στο παραπάνω στάδιο. Βλέποντας ότι τελικά όλα εξελίσσονται πολύ ομαλότερα από αυτό που φτιάχνουμε στο μυαλό μας, ατενίζω με αισιοδοξία το μέλλον. Ωστόσο, για καλό και για κακό έχω ξεκινήσει από τώρα εντατική διαφημιστική εκστρατεία και κάνω συχνές αναφορές στα «ωραία ανδρικά βρακάκια» που θα φορέσει σε λίγο.

Ενδεικτικά μερικές πηγές στο διαδίκτυο για την εκπαίδευση για την τουαλέτα εδώ
, εδώ και εδώ.

Υπάρχουν πραγματικά πολλές πηγές που μπορεί να βρει κανείς κάνοντας έρευνα με τις αντίστοιχες λέξεις-κλειδιά στα ελληνικά ή τα αγγλικά. Υπάρχουν επίσης πολλές ιδέες και προτάσεις για την προσέγγιση του θέματος από ιατρούς και γονείς. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή επιτυχίας και βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη μου, η συναισθηματική ασφάλεια του παιδιού.

4 σχόλια:

περαστικός είπε...

Πω, πω , μοιάζει περίπλοκο για εμάς τους ασχέτους.

Διόνα είπε...

Και να σκεφτείς ότι όλοι έχουμε περάσει αυτό το στάδιο στο μακρινό παρελθόν μας χωρίς να έχουμε πια καμία ανάμνηση :))

popelix είπε...

Ααααα ... εσείς είστε πιο προχωρημένοι από εμάς! Και εμείς ξεκινήσαμε την πρώτη μας προσπάθεια πέρισι, περίπου στους 18 μήνες με γιο-γιο κλπ αλλά ήρθε στο καπάκι το αδερφάκι μας και μας πήγε λίιιιιγο πίσω. Όσο για τα βρακάκια, διαφημίζω και εγώ κάτι ωραία με σχεδιάκια και καρδούλες και φαίνεται να της τραβάνε το ενδιαφέρον :-)

Ευχαριστούμε για τα χρήσιμα links!

Διόνα είπε...

Γεια σου popelix.

Υποθέτω ότι με το αδερφάκι στο σπίτι αλλάζουν πολλά πράγματα στο πρόγραμμα και τον ρυθμό ενός παιδιού. Πόσο μάλλον οι περιπέτειες στην τουαλέτα που είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα από μόνο του. Καλή συνέχεια στις προσπάθειες!

Related Posts with Thumbnails