28.7.08

Κυθηραϊκό

Κυθηραϊκό παιδικό

Ταξίδι στα Κύθηρα με αφορμή έναν γάμο. Τα Κύθηρα είναι ένα πολύ αγαπημένο νησί που έχουμε επισκεφτεί πολλές φορές και το προτείνω ανεπιφύλακτα. Αν είστε σε οικογενειακή σύνθεση με μικρά παιδιά, υπάρχουν μερικά σημεία που θα πρέπει να λάβετε υπόψη για την ευκολότερη εξέλιξη της εκδρομής. Στο νησί υπάρχει αεροδρόμιο αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες των πτήσεων. Έχω την εντύπωση ότι πραγματοποιούνται μόνο από την Αθήνα. Διαφορετικά, η πρόσβαση στο νησί γίνεται με πλοίο από τον Πειραιά μία φορά την εβδομάδα και τις υπόλοιπες ημέρες με δρομολόγια φέρι μποτ από την Πελοπόννησο, από το Γύθειο και την Νεάπολη. Αυτό σημαίνει ότι θα περάσετε πολλές ώρες στο πλοίο στην πρώτη περίπτωση και πολλές ώρες στο αυτοκίνητο και λιγότερες στο πλοίο στη δεύτερη. Πρόταση του ιστολογίου, να εξοπλιστείτε με παιδικά σιντί για το αυτοκίνητο (τα οποία μάλλον θα σιχαθείτε να ακούτε) και βιβλία και σύνεργα ζωγραφικής για το πλοίο. Ο Αχιλλέας τριγύρισε πολλή ώρα στο κατάστρωμα παρά τα έξι μποφόρ, ύστερα κόλλησε διάφορα αυτοκόλλητα στο τετράδιό του, μουτζούρωσε ελαφρώς τις σελίδες του και αφοσιώθηκε στην ανάγνωση των βιβλίων του. Είχε δηλώσει άλλωστε εκ των προτέρων, ότι πρώτα θα διαβάσει και μετά θα «ρίξει ύπνους»!

Οι παραλίες είναι όλες εκπληκτικές. Η πρόσβαση είναι εφικτή από την ξηρά γιατί υπάρχουν δρόμοι για όλες. Ωστόσο δεν βρίσκονται στο επίπεδο του δρόμου και σε αρκετές χρειάζεται κατάβαση σε κατηφορικούς χωμάτινους δρόμους. Σε λίγες από αυτές ίσως χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητο και να διανύσετε το τελευταίο κομμάτι της απόστασης με τα πόδια. Επίσης δεν είναι οργανωμένες με ομπρέλες (με μία ή δύο εξαιρέσεις) και χρειάζεται να προβλέψετε για σκιά.

Καλό είναι κάθε μαμάκα να τιμήσει το ένδοξο στερεότυπο της Ελληνίδας με το Τάπερ και να έχει μαζί της φρούτα, νερό, ψωμοτύρια και λοιπά ήδη πρώτης ανάγκης γιατί αν πεινάσει το τέκνο δεν θα είναι εύκολο να ικανοποιήσει την πείνα του. Υπάρχουν πολλές και καλές ταβέρνες στο νησί αλλά πρέπει να μετακινηθεί κανείς. Για όλες τις μετακινήσεις είναι απαραίτητο το ιδιωτικό αυτοκίνητο, δεν νομίζω ότι υπάρχει δημόσια συγκοινωνία στο νησί, και οι αποστάσεις είναι μεγάλες.

Οι παραλίες έχουν φυσική ομορφιά και πολύ καθαρά νερά. Ακόμα και όταν έχουν κόσμο δεν είναι ποτέ ασφυκτικά γεμάτες. Γενικά το νησί δεν φαίνεται ποτέ γεμάτο ακόμα και όταν έχει 100% πληρότητα όσον αφορά τις δυνατότητες φιλοξενίας του. Στα Κύθηρα απολαμβάνεις πάντα ωραίες διακοπές σε όμορφο περιβάλλον χωρίς ποτέ να έχεις την αίσθηση ότι είσαι τουρίστας προς ξεζούμισμα.

Όπως στα περισσότερα νησιά, ο αέρας είναι ένα ζήτημα. Φυσάει αρκετά, από ευχάριστο και δροσερό αεράκι, μέχρι δυνατό υγρό αέρα στον οποίο χρειάζεται μπουφάν και όχι μια απλή μπλούζα, κυρίως το βράδυ. Ο αέρας δεν είναι απαραίτητο να επηρεάσει το μπάνιο στη θάλασσα, υπάρχουν παραλίες για να διαλέξετε ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα και όλες θα σας αποζημιώσουν.


Κυθηραϊκό γαμήλιο

Ταυτόχρονα με το γαμήλιο γλέντι που εξελισσόταν με μεγάλη επιτυχία στις πέτρινες αυλές του σπιτιού της νύφης και καθώς η ώρα προχωρούσε, στον πάνω όροφο του σπιτιού είχε στηθεί ένα άλλο μικρό «γλέντι». Τρία τέσσερα μικρά παιδιά με τους γονείς τους είχαν κάνει κατάληψη στους καναπέδες και τα κρεβάτια, εκεί που πριν λίγες ώρες είχε ολοκληρωθεί το παραδοσιακό ντύσιμο της νύφης.

Μαμάδες και μπαμπάδες έμπαιναν και έβγαιναν με κοιμισμένα παιδιά στους ώμους, με μπιμπερό στο χέρι και γεμάτες τσάντες με επιπλέον μπλούζες και ζακέτες. Μια γιαγιά είχε αναλάβει τη φύλαξη ενός μωρού σε καρότσι. Εμείς είχαμε μόλις μεταφέρει τον Αχιλλέα από την αυλή στην οποία είχε κοιμηθεί ήδη πάνω από μισή ώρα στην αγκαλιά του μπαμπά του, φορώντας μπουφάν με κουκούλα και τυλιγμένος με μάλλινη κουβέρτα.

Ο καιρός ήταν πολύ κρύος και υγρός αλλά πολύ ατμοσφαιρικός. Το απόγευμα του γάμου είχε προβέντζα όπως λένε στα Κύθηρα ή συνηθέστερα μπουρίνι όπως αναφέρεται και
εδώ
. Κατέβηκε ένα βαρύ χαμηλό σύννεφο που σκέπασε τα πάντα και μείωσε την ορατότητα και το φως αλλά τουλάχιστον δεν έφερε βροχή. Ο αέρας ήταν πολύ δυνατός και με αμείωτη ένταση.

Τα μικρά κουκουλωμένα με τα μπουφάν τους έπαιξαν και τριγύρισαν στα τραπέζια όσο άντεχαν, ύστερα γκρίνιαξαν κουρασμένα και ένα ένα άρχισαν να αποσύρονται. Η μεγάλη κρεβατοκάμαρα του σπιτιού μετατράπηκε σε παιδικό κοιτώνα με παιδιά να κοιμούνται με τα ρούχα και τα παπούτσια και γονείς να κάνουν συνεννοήσεις για το ποιος έχει επιπλέον πάνες και πού μπορούσε κανείς να ζεστάνει λίγο γάλα.

Θα ακολουθήσει ανάρτηση Κυθηραϊκό φωτογραφικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails