18.9.08

WAHM Πρακτικό

Αφού ληφθεί η απόφαση για την εργασία στο σπίτι, το πρώτο που πρέπει να ορίσετε, να περιφρουρήσετε και ενδεχομένως να οχυρώσετε είναι τον χώρο εργασίας. Η ιδανική λύση είναι να αφιερώσετε ένα δωμάτιο του σπιτιού αποκλειστικά στην εργασία σας. Από πρακτικής άποψης είναι το καλύτερο. Θα έχετε έναν χώρο οργανωμένο μόνο για τη δουλειά σας. Ειδικά αν χρειάζεται να δέχεστε κόσμο, τότε σίγουρα πρέπει να είναι απομονωμένο. Ψυχολογικά επίσης βοηθάει το γεγονός ότι υπάρχει ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά θα εξακολουθείτε να νιώθετε ότι πηγαίνετε στη δουλειάς σας, ακόμα και αν διασχίζετε απλά τον διάδρομο του σπιτιού σας.

Ο εξοπλισμός που χρειάζεται κάθε επάγγελμα είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Σε ένα γραφείο φροντίζουν άλλοι για τους υπολογιστές, τις τηλεφωνικές γραμμές, τη σύνδεση στο Διαδίκτυο, τη διαχείριση, τα φοροτεχνικά και τα ασφαλιστικά. Στην περίπτωση της εργασίας στο σπίτι πρέπει ουσιαστικά να στήσετε από την αρχή ένα ιδιωτικό γραφείο, όπως θα κάνατε αν νοικιάζατε ή αξιοποιούσατε έναν χώρο εκτός σπιτιού για τον ίδιο σκοπό. Η εργασία στο σπίτι εξακολουθεί και παραμένει αμειβόμενη εργασία και πρέπει να αντιμετωπίζεται με επαγγελματισμό.

Το ωράριο εργασίας είναι επίσης πολύ σημαντικό. Προσωπικά ακολουθώ το ωράριο λειτουργίας των μεταφραστικών εταιρειών με τις οποίες συνεργάζομαι. Υποθέτω ότι σε γενικές γραμμές αυτό ισχύει για τους περισσότερους επαγγελματίες στην παροχή υπηρεσιών και αντιστοιχεί στο διάστημα 9 το πρωί με 5-6 το απόγευμα. Είναι το διάστημα στο οποίο φροντίζω να είμαι πάντα διαθέσιμη και να μπορώ να απαντώ σε ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνήματα και φυσικά είναι το διάστημα στο οποίο μεταφράζω. Το ωράριο ποικίλει ανάλογα με τις συνθήκες κάθε εργασίας. Αν για παράδειγμα μια μαμά κάνει ηλεκτρονικό εμπόριο και έχει πελάτες σε άλλες χώρες με διαφορετικές ζώνες ώρας, τότε ο χρόνος της πρέπει να μοιραστεί με βάση αυτά τα δεδομένα.

Ιδέες για εργασία στο σπίτι υπάρχουν πολλές και στο Διαδίκτυο είναι άπειρες οι πληροφορίες που μπορεί να βρει μια μαμά πληκτρολογώντας τα αρχικά WAHM. Δυστυχώς, στην πλειοψηφία τους είναι στα αγγλικά και αναφέρονται σε άλλη πραγματικότητα από αυτήν στην οποία ζει και κινείται μια μαμά στην Ελλάδα. Οι περισσότερες προτάσεις δεν νομίζω ότι έχουν εύκολα εφαρμογή στη χώρα μας. Μπορούν όμως να δώσουν ιδέες, ειδικά σε μητέρες με φαντασία και επιχειρηματικό δαιμόνιο, για κάτι πρωτοποριακό. Οι μαμάδες με ακμάζουσες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου είναι γεγονός!

Ανέφερα ήδη ότι το επάγγελμα της μεταφράστριας είναι από αυτά που ασκείται στον χώρο του σπιτιού. Έχω επίσης μια φίλη δικηγόρο, η οποία είναι ήδη μαμά και ετοιμάζεται να ξαναγίνει και συνεχίζει την επαγγελματική της δραστηριότητα αποκλειστικά πλέον από το σπίτι. Η γιαγιά του γιου μας εργαζόταν αρκετά χρόνια ως επιμελήτρια εκδόσεων για έναν εκδοτικό οίκο. Η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων είναι επίσης μια εργασία που μπορεί να γίνει στον χώρο του σπιτιού. Άλλες προτάσεις είναι η κατασκευή χειροποίητων ειδών, το ηλεκτρονικό εμπόριο ή ο σχεδιασμός και η συντήρηση ιστοσελίδων. Όλα τα παραπάνω είναι παραδείγματα με ρεαλιστική εφαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα χωρίς να φέρουν ενδεχομένως μεγάλες αλλαγές στη ζωή μιας μαμάς σε σχέση με την επαγγελματική της κατάσταση πριν από το παιδί.

Τι γίνεται όμως με το πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης; Βρήκατε το αντικείμενο, φτιάξατε τον χώρο και ρυθμίσατε τα της οργάνωσης. Τελευταία λεπτομέρεια του νέου τρόπου εργασίας είναι ότι θα συστεγάζεστε πλέον με το παιδί σας.

3 σχόλια:

Μαριλένα είπε...

Όντως τι γίνεται με το παιδί?
Ο σύζυξ εργάζεται σπίτι κ επειδή δεν έχει ακριβώς το δικό του χώρο, υπάρχει μια συγκεκριμένη μέρα που συνυπάρχουν: η γυναίκα που καθαρίζει, η κοπέλα που κρατάει το μικρό με το μικρό, ο μεγάλος που γυρίζει κάποια στιγμή από το σχολείο.
Το οποίο κάνει το γραφείο μου να μοιάζει παράδεισος :-).

popelix είπε...

Μαριλένα, καλά τα λες! Ούτε email δεν με αφήνουν τα μικρά να στείλω, όχι να δουλέψω κιόλας!!! Βέβαια ... υπάρχει πάντα η νύχτα ...

Διόνα είπε...

Μαριλένα, είναι όντως σύνθετο ζήτημα. Είναι μέρες που θα ήθελα να δουλεύω σχεδόν οπουδήποτε αλλού εκτός από το σπίτι.

Popelix, υπάρχει η νύχτα που όλη η πλάση ησυχάζει, υπάρχει το ξημέρωμα και υπάρχει και το γνωστό τρέξιμο αλά Βέγγος :-) Μερικές φορές αυτό που με κουράζει δεν είναι η δουλειά, η οποία μπορεί να είναι σε κανονικά επίπεδα. Είναι ο χρόνος στον οποίο πρέπει να τη στριμώξω...

Related Posts with Thumbnails