20.10.08

Μεταμεσονύκτιο

Σάββατο βράδυ σε εορτασμό γενεθλίων. Αν συρράψει κανείς τα γενέθλια της οικοδέσποινας των τελευταίων δέκα ετών και τον εορτασμό τους σε αυτό το σπίτι, θα φτιάξει μια ταινία με τη ζωή όλων των παρευρισκόμενων.

Ένας ξάδερφός μου εξ Αμερικής είναι πιλότος και λέει το εξής ανέκδοτο για το σινάφι του: «Πώς ξέρεις ότι ανάμεσα στους καλεσμένους σε ένα πάρτι υπάρχει και ένας πιλότος; Θα σου το πει ο ίδιος». Το χιούμορ είναι ελαφρώς αμερικανικό αλλά η ουσία είναι αληθινή. Πώς ξέρεις ποιοι από τους καλεσμένους σε ένα πάρτι είναι γονείς; Είναι απολύτως βέβαιο ότι με τη μία ή την άλλη αφορμή θα σου το πουν οι ίδιοι.

Οι καλεσμένοι του Σαββάτου, παλιοί και καλοί γνώριμοι, συζήτησαν φυσικά για τα παιδιά τους αλλά και παραδέχτηκαν ο ένας στον άλλον πόσο πολύ απολάμβαναν μια έξοδο άνευ αυτών. Ο δικός μας γιόκας ήταν στη θεία του και έτσι δεν υπήρχε καμία δέσμευση για την ώρα της επιστροφής. Αισθανόμουν τόσο ελεύθερη που δεν ήθελα να φύγω. Στον δρόμο για το σπίτι συνειδητοποίησα τι ώρα ήταν από το ραδιόφωνο: τρεις και τέταρτο. Είχα χρόνια να ζήσω ξύπνια αυτήν την ώρα χωρίς να είναι μεσημέρι!

Εκτός από το θέμα των παιδιών το οποίο, όταν δεν προέκυπτε από μόνο του και όταν δεν κατευθυνόταν σκόπιμα από τους ίδιους τους γονείς, προέκυπτε από τις απορίες των καλεσμένων οι οποίοι είναι στη διαδικασία τεκνοποίησης, τα υπόλοιπα θέματα συζήτησης περιλάμβαναν τον Ομπάμα, την ψηφιακή τεχνολογία, τις άπειρες τούρτες για την αναλογία των καλεσμένων, τον Ομπάμα και τα παιδιά στις ΗΠΑ, τα παιδιά και την ψηφιακή τεχνολογία και τα παιδιά και την κατανάλωση γλυκών. Δεν μπορείς να το αποφύγεις. Αργά ή γρήγορα θα επαναφέρεις το θέμα εσύ ο ίδιος! Μιλάω εκ πείρας και κατακόκκινη από ντροπή αλλά μου συμβαίνει συχνότερα από όσο περίμενα ή θα ήθελα.

Ήταν ένα πολύ όμορφο βράδυ και η απόδειξη είναι ότι το ξενύχτι δεν με κούρασε καθόλου. Υπάρχουν βραδιές που μένω ξύπνια λίγο παραπάνω για να δω κάποια ταινία και η κούραση εξαπλώνεται στην υπόλοιπη εβδομάδα. Γυρίζοντας στο σπίτι ξάπλωσα ήσυχη γνωρίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να σηκωθώ καθόλου από το κρεβάτι μου στη διάρκεια της νύχτας αλλά και με μια περίεργη αίσθηση ότι κάτι, ή μάλλον κάποιος, έλειπε. Να θυμηθώ να ρωτήσω αν έχουν κι άλλοι αυτήν την αίσθηση στο επόμενο πάρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails