1.11.08

Χαλαρωτικό

Ή ο θείος Νίκος και το μυστικό της χαλάρωσης. Μια οικογενειακή ιστορία βγαλμένη από τα βάθη του χρόνου.

Ο θείος Νίκος ήταν αδερφός της γιαγιάς μου, της μητέρας του πατέρα μου. Ήταν παιδίατρος και είχε αναλάβει να παρακολουθεί όλα εμάς τα μικρά ξαδελφάκια και εγγόνια των αδελφών του. Είχε επίσης αναλάβει την παρακολούθηση της υγείας των ίδιων των αδελφών του (δύο κορίτσια και ένα αγόρι) και κυρίως είχε αναλάβει την τακτική μέτρηση της πίεσής τους. Μια ασχολία που με τον καιρό εξελίχθηκε σε οικογενειακό χόμπι και ευκαιρία για μάζωξη και συναναστροφή.

Επειδή στη μέτρηση της πίεσης οι εξεταζόμενοι τείνουν κατά κανόνα να κυριεύονται από άγχος για το αποτέλεσμα και επειδή ειδικά οι δύο αδελφές δεν έδειχναν τη δέουσα ψυχραιμία και συνεργασία, ο θείος Νίκος έθετε πάντα την εξής προϋπόθεση προ της εξέτασης: ο εξεταζόμενος έπρεπε να ξεκινήσει να μετράει αντίστροφα από το 100, αφαιρώντας κάθε φορά 3 μονάδες. 100, 97, 94, 91 κ.ο.κ. Ο κανόνας ίσχυε και για τα νεότερα μέλη της οικογένειας που επιθυμούσαν κατά καιρούς να μετρηθούν. Ο θείος περίμενε να ξεκινήσεις, σε έκοβε αν ήσουν αφοσιωμένος στο μέτρημα και ύστερα άρχιζε το φούσκωμα. Εννοείται ότι χρησιμοποιούσε παραδοσιακό πιεσόμετρο.

Πολλά χρόνια αργότερα, όταν μία από τις μικρανιψιές του και δημιουργός ιστολογίου βρέθηκε στο κρεβάτι του μαιευτηρίου ντυμένη στα πράσινα, ανασύρθηκε από τα βάθη της μνήμης της αυτή η παλιά οικογενειακή τεχνική χαλάρωσης. Φοβισμένη όσο ποτέ άλλοτε, έχοντας μόλις πληροφορηθεί ότι η καισαρική είναι αναπόφευκτη και εξακολουθώντας να πονάει επειδή ο τοκετός συνεχιζόταν ακάθεκτος, η νέα της ιστορίας μας πάσχιζε με διαφραγματικές αναπνοές να μειώσει τους πόνους της και κυρίως να μειώσει την ταραχή της.

Η μέθοδος χαλάρωσης του θείου Νίκου ήταν η μαγική λύση που χρειαζόταν. Άρχισε να μετράει αφαιρώντας 3 κάθε φορά και προσπαθώντας να μείνει συγκεντρωμένη. Όταν ήρθε η μαία να τη ρωτήσει πώς ήταν, η νέα της απάντησε «μετράω». Βλέποντας την απορημένη έκφραση της μαίας, η ηρωίδα μας της είπε εν συντομία την ιστορία του θείου Νίκου και της εξήγησε το σκεπτικό που κρυβόταν πίσω από αυτές τις αριθμητικές πράξεις.

Η μαία γέλασε και έφυγε ευχαριστημένη από την κατάσταση της εγκύου, η δε έγκυος κατάφερε τελικά και να αποκοιμηθεί στο κρεβάτι του πόνου! Ο σύζυγος δίπλα της σε ένδειξη συμπαράστασης, έσπευσε να κάνει το αυτό. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε ο γυναικολόγος, ο οποίος θα έκανε την επέμβαση και ξύπνησε το κοιμισμένο ζευγάρι παρατηρώντας έκπληκτος πως τόσα χρόνια μαιευτήρας, πρώτη φορά έβλεπε να κοιμούνται στην αίθουσα τοκετού. Την έκπληξή του ήρθε να ενισχύσει η ιστορία του θείου Νίκου και της αντίστροφης μέτρησης που γεμάτη ζέση διηγήθηκε η γραφική πλέον έγκυος ανιψιά του.

Ο θείος Νίκος είχε το δικό του 15λεπτο δόξας εκείνο το βράδυ σε μεγαλομαιευτήριο των Αθηνών. Με αυτό το χαλαρωτικό ποστ, η πρωτοποριακή του μέθοδος χαλάρωσης θα γραφτεί με χρυσά γράμματα Trebuchet στην αιωνιότητα του κυβερνοχώρου. Αν έχει καλή σύνδεση εκεί που βρίσκεται, πολύ πιθανό να τη διαβάσει και ο ίδιος.

8 σχόλια:

Σοφία είπε...

Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά που θα πάω να μου πάρουν την πίεση, γιατί πάντα αγχώνομαι και το πιεσόμετρο πιάνει ψηλές τιμές!

imatooka είπε...

Αυτή την ιστορία δεν την ήξερα και ομολογώ πως συκγινήθηκα διαβάζοντάς την... Θα τη μεταφέρω στο από 'δω κομμάτι της οικογένειας και νομίζω θα τους αρέσει πολύ :)

popelix είπε...

Πολύ καλή μέθοδος! Όσο για την αναφορά στη γέννα .. χτύπησε τις ευαίσθητες χορδές μου ...

maria_pin είπε...

Πολύ ωραία ιστορία!! Είδες που ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου χρησιμέψει κάτι!! Εμας εδώ ευτυχώς μας δίνουν αέριο γέλιου, οπότε καμιά δεν πάει να γεννήσει αγχωμένη!! Ισα ίσα, η χαλάρωση πάει σύννεφο!!
Καλή βδομάδα!

Περαστικός είπε...

Ωραίες και συγκινητικές οι αναμνήσεις από αγαπημένα πρόσωπα. Νομίζω επίσης ότι οι νέοι γιατροί θα είχαν να διδαχθούν πολλά από τους παλιούς γιατρούς που ήξεραν καλά το σημαντικότερο από όλα, τον άνθρωπο.

Διόνα είπε...

Σοφία, εύχομαι να σε βοηθήσει. Αν συγκεντρωθείς πραγματικά, αδειάζει το μυαλό σου. Επίσης, θυμήσου να ξεκινάς από την αρχή όταν μπερδεύεσαι, αυτό μπορεί να συμβεί αρκετές φορές :)

Imatooka, να περάσει και στα νεότερα ξαδέρφια παρακαλώ η οικογενειακή ιστορία!

Popelix, ελπίζω οι αναμνήσεις από τη γέννα να μην είναι άσχημες, εκτός αν με τις αναμνήσεις ήρθε και η νοσταλγία :)

Μαρία, πολύ θα ήθελα να ήμουν κι εγώ λίγο πιο γελαστή εκείνο το βράδυ!

Περαστικέ, έχεις δίκιο. Σήμερα υπάρχουν ασθένειες και όχι ασθενείς. Και παρόλο που υπάρχουν καλοί και ανθρώπινοι ιατροί, είναι δυστυχώς και αρκετοί οι οποίοι απλά διεκπεραιώνουν.

EKT είπε...

Καταπληκτική ιστορία Διόνα μου, θα την εφαρμόσω σε πρώτη ευκαιρία, είδος mantra νομίζω, τι λες;
Δε μπορούσα τόσο καιρό να ανοίξω το ιστολόγιο σου από το δικό μου, δεν ξέρω γιατί, θα κάνω κάποιες αλχημείες να δω αν θα πετύχει.
Φιλιά στον Αχιλλέα
ΕΚΤ Ελένη

Διόνα είπε...

Καλημέρα, πολύ χαίρομαι που σας άρεσε η ιστορία, για μένα έχει και ενδιαφέρον και νοσταλγικό χαρακτήρα.

Ελπίζω ο δάιμων του Διαδικτύου να μην εμποδίσει ξανά την πρόσβαση στο ιστολόγιο :-)

Related Posts with Thumbnails