6.11.08

Ιπτάμενο

Οι παλιές αλυκές της Αναβύσσου είναι μια τεράστια έκταση η οποία γεμίζει τα σαββατοκύριακα με τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Άνθρωποι όλων των ηλικιών έρχονται μόνοι, με παρέα ή με τις οικογένειές τους, ανοίγουν τα πορτ μπαγκάζ των αυτοκινήτων τους και βγάζουν από μέσα τον εξοπλισμό, τις εργαλειοθήκες και τις φωτογραφικές μηχανές τους. Ειδικά τις Κυριακές με καλοκαιρία, το μέρος είναι σαν γιορτή.Ο χώρος των αλυκών είναι αχανής. Πριν πολλά χρόνια αποξηράνθηκε με σκοπό να αξιοποιηθεί τουριστικά. Από την εποχή που πηγαίναμε μικρά με τους γονείς μας για μπάνιο (κάποτε το μπάνιο στον Σαρωνικό δεν ακουγόταν τόσο τρομακτικό) θυμάμαι που έλεγαν ότι θα μετέφεραν εκεί τον ιππόδρομο του Φαλήρου. Ύστερα έλεγαν ότι θα γίνουν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, κέντρα ψυχαγωγίας και άλλα μεγαλεία.

Η τεράστια αυτή έκταση παραμένει άδεια όλα αυτά τα χρόνια με μόνους επισκέπτες τους λάτρεις κάποιων αθλημάτων και χόμπι. Έχω περάσει κι εγώ αρκετές ώρες πτήσης ή μάλλον παρακολούθησης πτήσης, ακόμα και στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης, καθισμένη αναπαυτικά στην πτυσσόμενη πολυθρόνα μου, με το βαλιτσάκι για το μαιευτήριο στο αυτοκίνητο. Θυμάμαι μάλιστα ότι, κατά σύμπτωση, εκείνες τις μέρες ερχόταν και άλλη μια υπερήφανη και σε πολύ προχωρημένη εγκυμοσύνη σύζυγος για να απολαύσει τις πτήσεις του άντρα της.

Πριν λίγες μέρες, η αστυνομία δήλωσε σε αερομοντελιστές που βρίσκονταν στις αλυκές ότι απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα στον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος ανήκει στο κράτος. Διαβάστε για το συμβάν εδώ. Η απαγόρευση όμως έχει να κάνει με παράνομη χρήση του χώρου ή με διαφωνία σχετικά με τη χρήση του; Αν δεν τίθεται νομικό ζήτημα, γιατί να μην αξιοποιείται μια τόσο μεγάλη έκταση από ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν μια δραστηριότητα στο ύπαιθρο; Γιατί να μην παραχωρείται η χρήση της; Πού μπορεί να απολαύσει κανείς ένα σπορ ή ένα χόμπι αν όχι σε μια τεράστια ανοικτή έκταση;

Για μια γνωριμία με τον αερομοντελισμό, επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο http://www.airmodelling.gr/.

3 σχόλια:

Μαριλένα είπε...

Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες φαντάζομαι ότι είναι στα γενικότερα πλαίσια του μαντρώματος των δημόσιων χώρων. Άλλωστε γιατί να διασκεδάζει τσάμπα ο κόσμος εκεί που μπορεί να γίνει ένα ωραιότατο εμπορικό κέντρο?

Περαστικός είπε...

Βέβαια, υπάρχει κράτος βλέπεις που μεριμνά και προστατεύει την περιουσία του, ας φορούσαν ράσα, ας ήταν καταπατητές, ας εμφάνιζαν κανένα συμβόλαιο που συνέταξαν οι ίδιοι ή κάποιο χρυσόβουλο, έτσι, θα περιέφρασσαν τον χώρο, θα τον διεκδικούσαν από το δημόσιο, θα τον οικειοποιούνταν και θα έκαναν ό,τι ήθελαν.

Διόνα είπε...

Μαριλένα, με την αφορμή μου ήρθαν στο μυαλό οι παράλογες ταμπέλες στην είσοδο των (ελάχιστων) πάρκων που απαγορεύουν την είσοδο σε σκύλους (!) και το παιχνίδι της μπάλας. Τι επιτρέπεται τελικά έξω;

Περαστικέ, η ένδυση με ράσα στο "πεδίο", όπως το αποκαλούν οι αερομοντελιστές, είναι μια καλή πρόταση :-)

Ελπίζω πάντως να μην βρεθεί νομικό εμπόδιο και να συνεχιστούν οι δραστηριότητες στις αλυκές.

Related Posts with Thumbnails