10.11.08

Αναγνωστικό

Τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο από πολύ μικρά, ακόμα και σε ηλικία που δεν διαβάζουν τα ίδια. Αν λοιπόν θέλετε να κάνετε δώρο ένα βιβλίο σε έναν μικρό αναγνώστη, ιδού μερικές ιδέες και προτάσεις.

Υπάρχουν πολλές εκδόσεις για παιδιά, υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι με μεγάλο παιδικό τμήμα και εκδοτικοί οίκοι που εκδίδουν σχεδόν αποκλειστικά βιβλία για παιδιά. Αν επισκεφτείτε ένα βιβλιοπωλείο μπορεί και να χαθείτε στο πλήθος των βιβλίων για παιδιά, γι΄ αυτό καλύτερα να έχετε από πριν κάποια στοιχεία στο μυαλό σας που θα σας βοηθήσουν στην επιλογή σας. Απευθυνθείτε στο προσωπικό του παιδικού τμήματος για να σας βοηθήσει. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, θα σας δείξουν τα κατάλληλα βιβλία. Μπορείτε να αναφέρετε και το φύλο αν θέλετε. Υπάρχουν βιβλία που απευθύνονται σε αγόρια και σε κορίτσια ανάλογα με το θέμα (π.χ. με νεράιδες και με πειρατές).

Τα πρώτα βιβλία που παίρνουμε σε ένα παιδί είναι συνήθως βιβλία από μαλακό υλικό με υφασμάτινες σελίδες. Για την πρώτη του επαφή με το βιβλίο, υπάρχουν επίσης πλαστικοποιημένες εκδόσεις. Είναι βιβλία που θα τα διαβάζετε εσείς στο παιδί αλλά το ίδιο θα παίζει μαζί τους όπως με κάθε άλλο παιχνίδι του και θα τα βάζει στο στόμα του. Είναι μελετημένες εκδόσεις για να τραβούν την προσοχή του, με έντονα χρώμα ή κουμπιά με ήχους, από κατάλληλο υλικό για να πλένονται και με προδιαγραφές για την ασφάλειά του. Δείτε τη σήμανση για την ηλικία και την καταλληλότητα. Ο βασικός διαχωρισμός είναι πριν και μετά τα 3 έτη. Πριν τα 3 έτη υπάρχει κίνδυνος κατάποσης των μικρών εξαρτημάτων που μπορεί να έχει μια έκδοση. Διαβάστε τις προειδοποιήσεις.

Το επόμενο στάδιο είναι βιβλία με σελίδες από σκληρό χαρτόνι, γερά και ανθεκτικά, που το παιδί μπορεί να μάθει να ξεφυλλίζει μόνο του χωρίς να υπάρχει φόβος να τα φθείρει με την πρώτη επαφή. Μεγαλώνοντας το παιδί και αποκτώντας άνεση και προσοχή στον χειρισμό, αλλάζουν και τα βιβλία και πλησιάζουν τη μορφή των περισσότερων βιβλίων. Συνήθως πάντως οι εκδόσεις για παιδιά έχουν σκληρό εξώφυλλο.

Οι κατηγορίες βιβλίων για παιδιά είναι πολλές. Υπάρχουν εκπαιδευτικά βιβλία, βιβλία δραστηριοτήτων, βιβλία με παζλ, κλασικά παραμύθια, σύγχρονα παραμύθια, βιβλία με εικόνες και λέξεις, έργα της λογοτεχνίας των ενηλίκων με απόδοση και εικονογράφηση για παιδιά, βιβλία με ήρωες από σειρές κινουμένων σχεδίων και ήρωες του κινηματογράφου, παιδικές εγκυκλοπαίδειες και ένα σωρό άλλα. Υπάρχουν επίσης βιβλία που αναφέρονται με μια ιστορία σε διάφορα σημαντικά στάδια της ζωής ενός παιδιού, όπως η εκπαίδευση για την τουαλέτα, ο αποχωρισμός της πιπίλας, η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό ή το πρώτο ταξίδι μακριά από το σπίτι και σε θέματα κοινωνικού και οικογενειακού χαρακτήρα, όπως ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου, η μονογονεϊκή οικογένεια ή το καινούριο αδερφάκι.

Αν γνωρίζετε οι ίδιοι τις προτιμήσεις του παιδιού, αν ρωτήσετε τους γονείς, αν συμβουλευτείτε το προσωπικό των βιβλιοπωλείων ή αν ακολουθήσετε το ένστικτό σας χαζεύοντας και ξεφυλλίζοντας, θα καταλήξετε σίγουρα σε ένα πολύ ωραίο δώρο. Οι εκδόσεις για παιδιά είναι πολλές και καλές και πραγματικά πολύ προσεγμένες. Στις περισσότερες αναγράφεται στο εξώφυλλο ή το οπισθόφυλλο η προτεινόμενη ηλικία, π.χ. για 2-4 ετών ή από 5 ετών κ.ο.κ.

Σημείωση για τους μικρούς έλληνες αναγνώστες εκτός συνόρων: τα περισσότερα μεγάλα βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα μέσω της ιστοσελίδας τους και αποστέλλουν παραγγελίες στις χώρες του εξωτερικού.

Μερικοί εκδοτικοί οίκοι

Εκδόσεις Άγκυρα
Εκδόσεις Άγρα
Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Εκδόσεις Κατώφλι
Εκδόσεις Κέδρος
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Εκδόσεις Πατάκη
Εκδόσεις Σαββάλας

Εκδόσεις Ψυχογιός
Εκδόσεις Libro
Παιδικές Εκδόσεις Modern Times

4 σχόλια:

Μαριλένα είπε...

Επίσης η Άγρα έχει βγάλει κάτι πολύ συμπαθητικά παιδικά αστυνομικά (παιδικά και αστυνομικά ακούγεται κάπως, μυστηρίου ας πω καλύτερα).

Διόνα είπε...

Ευχαριστούμε, Μαριλένα.
Προστέθηκε και ο σύνδεσμος.

Ανώνυμος είπε...

http://www.katofli.com/
Mia idea akomh.

Διόνα είπε...

Ευχαριστώ, προστέθηκε και αυτός ο σύνδεσμος.

Είδα στην ιστοσελίδα του εκδ. οίκου ότι η εκδήλωση του βιβλίου έγινε στο βιβλιοπωλείο Μικρός Κοραής και θυμήθηκα ότι στην παλιά μου γειτονιά υπήρχε παλιά ένα βιβλιοπωλείο Κοραής που έκλεισε. Ήταν πολλά χρόνια πριν, πήγαινα σχολείο και αγοράζαμε από εκεί σχολικά βιβλία και άλλα και με τα χρόνια είχαμε γνωριστεί και οικογενειακώς.

Δεν ξέρω αν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο βιβλιοπωλείων αλλά μου έφερε στο μυαλό μια ωραία παιδική ανάμηση.

Related Posts with Thumbnails