27.1.09

Καλύτερο

Υπάρχουν φορές που αισθάνομαι ότι η πατρότητα και η μητρότητα είναι διαγωνισμός. Υπάρχουν φορές που αισθάνομαι ότι οι γονείς συζητούν μεταξύ τους όχι για να μοιραστούν ανησυχίες, λύσεις και ιδέες αλλά για να βεβαιωθούν για την καλή επιλογή τους. Όχι απαραίτητα επειδή και άλλοι έχουν κάνει την ίδια. Ακόμα και στην περίπτωση που η επιλογή τους είναι εντελώς διαφορετική, η αγωνία τους είναι να τη στηρίξουν και όχι να γνωρίσουν τα υπέρ και τα κατά μιας άλλης απόφασης.

Για παράδειγμα, αν κάποιος γονιός δηλώσει ότι το παιδί του είναι τριών χρονών και φοράει ακόμα πάνες διότι δεν θέλει να το πιέσει, μπορεί να εισπράξει μια έντονη αντίδραση επειδή ο συνομιλητής του συμφωνεί ή μια έντονη αντίδραση επειδή ο συνομιλητής του απορρίπτει εντελώς την επιλογή του. Πολύ σωστά κι εμείς το ίδιο κάνουμε και οι παιδίατροι τονίζουν ότι δεν χρειάζεται καθόλου πίεση ή μα πώς, είναι πολύ μεγάλος, να μην το αφήσετε, εμείς ξεκινήσαμε 1,5 έτους για να προλάβουμε το καλοκαίρι κ.λπ., κ.λπ. Τον ίδιο διάλογο μπορείτε να τον φανταστείτε ανάλογα για όλα τα θέματα όπως το φαγητό, ο ύπνος, ο παιδικός σταθμός, η νταντά στο σπίτι και ένα σωρό άλλα.

Στην πρώτη περίπτωση τουλάχιστον υπάρχει συμφωνία και έτσι ηρεμούν όλοι. Στη δεύτερη όμως, η αυστηρή αντίδραση δεν προσφέρει τίποτα στον γονιό ο οποίος μπορεί να θέλει να συγκεντρώσει στοιχεία για τον χειρισμό μιας κατάστασης από άλλους που περνούν τα ίδια ή μπορεί απλά να πιάνει κουβέντα για καθημερινά ζητήματα που τον απασχολούν χωρίς να περιμένει ότι θα ακούσει κήρυγμα.

Από την άλλη, η κατηγορηματική τοποθέτηση του συνομιλητή το μόνο που δείχνει είναι την αγωνία του να υποστηρίξει ένθερμα την επιλογή του, δηλαδή πόσο σοφή ήταν σε αντίθεση με του άλλου. Στη μικρή προσωπική του κλίμακα είναι καλύτερος γονιός, όχι μόνο κάνει κάτι σωστά αλλά κάποιος άλλος κάνει λάθος. Με στενοχωρούν αυτές οι κουβέντες, επειδή πολλές φορές πέφτω στην παγίδα να αμφισβητώ τη δική μου απόφαση και να αναρωτιέμαι μήπως έπρεπε κι εγώ να είχα κάνει το ένα ή το άλλο και επειδή θέλω να συζητάω ανοικτά και όχι να διαγωνίζομαι για το τίτλο της Καλύτερης Μητέρας 2009.

4 σχόλια:

elie είπε...

Πόσο δίκιο έχεις...

Διόνα είπε...

Γεια σου, Elie.
Χαίρομαι που συμφωνείς, κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι μπορεί να υπερβάλω αλλά η αλήθεια είναι ότι έχω βρεθεί αρκετές φορές να αναρωτιέμαι γιατί η δική μου επιλογή είναι πια τόοοσο λάθος επειδή απλά είναι διαφορετική.

mamma είπε...

Απίστευτα εύστοχη παρατήρηση. Εννοείται πως είναι διαγωνισμός. Απλά πρέπει να επιλέγουμε αυτούς που θα μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας. Όχι πως είναι εφικτό τις περισσότερες φορές, έτσι το λέω για να μου βάλεις καλό βαθμό :-P

Διόνα είπε...

Mamma, άριστα 10!
Έτσι είναι, μερικές φορές την πατάς και μετά ξέρεις αν θα ανοιχτείς και πού.

Related Posts with Thumbnails