23.3.09

Εργασιακό

Το μυστικό της επιτυχίας δουλειάς και παιδιού είναι καλά κρυμμένο και το άρθρο του Guardian προσπαθεί να το αποκαλύψει με αρκετό χιούμορ. Ουσιαστικά αυτό που λέει είναι ότι μια γυναίκα μπορεί να συνδυάσει παιδί και εργασία αλλά χωρίς να έχει την ψευδαίσθηση ότι θα καταφέρει και τα δύο τέλεια.

Με φίλες μου, μητέρες και μη, έχουμε αναλώσει πολλές ώρες συζητώντας το θέμα χωρίς να καταλήγουμε πουθενά. Δεν έχω λοιπόν να δημοσιεύσω τίποτα πορίσματα της προκοπής, παρά μόνον μερικές δικές μου βαθιές, βαθύτατες σκέψεις.

Το βασικότερο είναι ο χρόνος, οι ώρες παραμένουν ίδιες ενώ οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται. Προσωπικά έχω μειώσει τις συναντήσεις με τις φίλες μου, διάφορες δουλειές οικιακής οικονομίας, τις ώρες που διαβάζω και γενικά παραδέχομαι ότι κόβοντας από εδώ και από εκεί οι εκπτώσεις είναι αναπόφευκτες και το αφεντικό τρελάθηκε.

Δεν είναι εύκολο να μην επιδιώκει κανείς την τελειότητα, όσον αφορά τη δουλειά του είναι κάτι που κάνει χρόνια πριν αποκτήσει παιδί, ακόμα και αν δεν είναι μια δουλειά καριέρας έχει διανύσει μια πορεία και δεν θέλει ξαφνικά να μείνει στάσιμος ή, ακόμα χειρότερα, να βρεθεί πίσω στην αφετηρία. Επίσης, άμεση σχέση με την εργασία έχει η οικονομική κατάσταση η οποία γίνεται διπλά σημαντική με την ύπαρξη ενός παιδιού. Όσον αφορά το ίδιο το παιδί, εκεί δεν νομίζω ότι χωράει ο νους τις περικοπές, πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο.

Δεν μπορεί κανείς να προτείνει για λογαριασμό μας τη μαγική λύση. Προσωπικά είναι φορές που αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να βρω την ιδανική τομή, πιστεύω όμως ότι αυτή προκύπτει σιγά σιγά μόνη της από τις μικρές καθημερινές επιλογές και αποφάσεις που παίρνω. Δεν νιώθω ότι υπάρχει δίλημμα παιδί ή εργασία, συνυπάρχουν και τα δύο με σαφή προτεραιότητα στο πρώτο χωρίς να σημαίνει ότι θα παραμελήσω το δεύτερο σε σημείο που να φερθώ αντιεπαγγελματικά. Ξέρω όμως εκ των πραγμάτων και στην παρούσα φάση, ότι ο χρόνος που αφιερώνω στη δουλειά μου δεν επαρκεί για να εξελιχθεί αλλά απλά για να διατηρείται, σε αξιοπρεπές επίπεδο μεν, αλλά για να διατηρείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails