26.3.09

Ταξιδιωτικό

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη και παραμονή των εξαδέλφων, θυμήθηκα τις αλησμόνητες εποχές που μετακινούμασταν με τον γιο μας μωρό και το μικρό νοικοκυριό που έπρεπε να κουβαλάμε κάθε φορά. Και παρόλο που τώρα μπορώ και τις ξαναθυμάμαι με ένα νοσταλγικό χαμόγελο, τότε δεν νομίζω να χαμογελούσα μπροστά στο θέαμα των συμπράγκαλων που στοιβάζονταν δίπλα στην εξώπορτα. Στο σπίτι έμενε μόνο κανένα χαλί.

Παρακάτω αντιγράφω από το σημειωματάριό μου, την πρώτη λίστα με τα πράγματα που έπρεπε να έχουμε μαζί μας. Το πρώτο μας ταξίδι ήταν οδικώς στη Θεσσαλονίκη για τα Χριστούγεννα, όταν ο γιόκας ήταν τεσσάρων μηνών. Η λίστα είναι η πρώτη που έκανα. Υπάρχουν και άλλες για τα επόμενα ηλικιακά στάδια. Ελπίζω να βοηθήσει τους γονείς που θέλουν να ταξιδέψουν με το μωρό τους ή να τους δώσει μερικές ιδέες.

Ταξίδι με μωρό 0-6 μηνών, αποστείρωση, διατροφή μόνο με γάλα (με τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό δεν θα χρειαστείτε κάποια από αυτά), εποχή χειμώνας.

αδιάβροχο κάλυμμα για το καρότσι
αλλαξιέρα
αποστειρωτής
αφρόλουτρο
βιβλιάριο υγείας*
βούρτσα καθαρισμού μπιμπερό
γάλα σκόνη
ενδοεπικοινωνία
θερμόμετρο δωματίου
θερμός
θήκες για δόσεις γάλακτος
θήκες πιπίλας
κάθισμα για το μπάνιο
καρότσι
κουβέρτα
κουνέλια (τα ζωάκια που είχε τότε για τον ύπνο, x2)
κρέμα για την αλλαγή της πάνας
λάδι για το μπάνιο
μπανάκι
μπιμπερό
μωρομάντηλα
παιδικά CD
παιχνίδια
πάνες
παρκοκρέβατο
πετσέτες
πιπίλες
ρούχα (εσώρουχα, πυτζάμες, κορμάκια, υπνόσακος, μπουφάν, σκούφος, γάντια)
σαλιάρες
σεντόνια
στρώμα για παρκοκρέβατο (αυτό που έχουν συνήθως είναι πολύ λεπτό και κάπως άβολο)
σφουγγάρι
φαρμακείο (φάρμακα, σύριγγες, θερμόμετρο, φυσιολογικός ορός)**
χτένα
ψαλιδάκι νυχιών

*Είναι από τα πρώτα που βάζω στην τσάντα, απαραίτητο ακόμα και αν προκύψει κάτι απλό, π.χ. ένα κρυολόγημα. Αν κάτι δεν λύνεται με τηλεφωνική συνεννόηση με τον παιδίατρο του παιδιού, ο ιατρός που θα δει το παιδί στο ταξίδι δεν θα γνωρίζει το ιστορικό του και το βιβλιάριο θα του δώσει τη γενική εικόνα.

**Ανάλογα με τις οδηγίες του/της παιδιάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails