5.4.09

Εκκολαπτικό (η συνέχεια)

Τα μικρά περιστέρια από την αρχή αναπτύσσονταν με διαφορετικό ρυθμό το ένα από το άλλο. Το ένα μεγάλωνε πολύ περισσότερο και έδειχνε πιο κινητικό ενώ το άλλο παρέμενε περισσότερο καιρό ξαπλωμένο. Μετά από 10 ημέρες έμεινε μόνο το ένα. Τα αυγά είχαν γεννηθεί με διαφορά μίας μέρας αν όχι παραπάνω ενώ τα μωρά βγήκαν ταυτόχρονα. Ίσως αυτό να έπαιξε κάποιον ρόλο στον ρυθμό της ανάπτυξής τους. Περίμενα οι γονείς να σπρώξουν το ψόφιο πουλί έξω από τη φωλιά αλλά απλά το άφησαν εκεί δίπλα. Λίγες μέρες αργότερα το πέταξα εγώ.Τις πρώτες δύο εβδομάδες οι πτήσεις των γονιών ήταν πολύ συχνές και άφηναν συχνά αφύλακτη τη φωλιά. Έρχονταν, τάιζαν και ξαναέφευγαν. Τα μικρά (αργότερα μόνο το ένα) σήκωναν τον κόσμο με τις φωνές τους μόλις τους έβλεπαν να πλησιάζουν και έτρωγαν με μεγάλη όρεξη. Το βράδυ ερχόταν το περιστέρι που εμείς έχουμε βαφτίσει μαμά και καθόταν στη φωλιά με το μικρό, το οποίο δεν χωρούσε πια όλο κάτω από τις φτερούγες και έχωνε μόνο το κεφάλι του. Στις 20 μέρες από τη γέννησή του, η μαμά σταμάτησε να έρχεται το βράδυ και το μικρό κοιμάται μόνο του. (Μπορεί και να έχουμε δίκιο για τη μαμά, δείτε εδώ.)

Σήμερα το μικρό είναι 24 ημερών και έχει μεγαλώσει πολύ, τριγυρίζει μέσα στη γλάστρα, σηκώνεται στα πόδια στηρίζοντας το σώμα του και τεντώνει τα φτερά του. Οι γονείς εξακολουθούν να το ταΐζουν και ύστερα να φεύγουν. Κάποιες φορές έρχονται για να ελέγξουν χωρίς να πλησιάζουν και κάθονται από μακριά στα κάγκελα του μπαλκονιού.

Πριν 3 μέρες ήρθε η μαμά, στρογγυλοκάθισε στη φωλιά και άρχισε να σπρώχνει το μικρό με το κεφάλι της σαν να ήθελε να το διώξει. Όπου πήγαινε να σταθεί, το έσπρωχνε. Με αυτήν την κίνηση το μικρό αναγκαζόταν να κουνιέται και να ανοίγει ελαφρώς τα φτερά του. Κάποιο είδος γυμναστικής για να ξεκινήσει σιγά, σιγά να δοκιμάζει τα φτερά του;Μετά από τόσον καιρό τιτιβισμάτων ανακάλυψα ότι και στο απέναντι μπαλκόνι σε μια μικρότερη γλάστρα υπάρχει ένα μικρό περιστέρι που ακόμα δεν πετάει και το ταΐζουν οι γονείς. Άρα, αν γεννούν δύο τη φορά, και αυτό έμεινε τελικά μόνο του.Το μπαλκόνι δεν είναι πια καθαρό όπως στην αρχή που κλωσούσαν οι γονείς και δεν βρώμιζαν καθόλου τη φωλιά. Το μικρό δεν πετάει ακόμα και χρησιμοποιεί μια γωνιά της φωλιάς για τουαλέτα. Προσπαθώ να καθαρίζω χωρίς να το ενοχλώ αλλά η ταχύτητά του με ξεπερνάει. Πόσα ποτιστήρια νερό να ρίχνω πια την ημέρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails