27.4.09

Κοιμιστικό

επίθ. (λαϊκό) ο σημερινός τίτλος

Ο ύπνος είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τα παιδιά και μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο για τους γονείς. Ο υιός ευτυχώς κοιμάται εύκολα και πολύ και το δύσκολο είναι μάλλον να τον ξυπνήσεις παρά να τον κοιμίσεις. Τα βιβλία που ακολουθούν έχουν σαν θέμα τον ύπνο και τη διαδικασία του και είναι ευχάριστα και διδακτικά, το καθένα από τη δική του σκοπιά.


Ο Κύριος Ύπνος είναι το τελευταίο απόκτημα της βιβλιοθήκης μας. Συγγραφέας Virginie Guerin, μετάφραση Βαγγέλης Τασιόπουλος, εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες. Ήρωας του βιβλίου είναι ένα πράσινο κροκοδειλάκι, το μόνο ζώο από όλα που έχει μείνει ξύπνιο και ψάχνει να βρει τον ύπνο. Στην προσπάθειά του να τον αναζητήσει, όμως, κάνει πολύ φασαρία και ξυπνάει όλα τα υπόλοιπα.Το Τέρας που Έτρωγε Σκοτάδια, συγγραφέας Τζόυς Ντάνμπαρ, μετάφραση Αγαθή Δημητρούκα, εκδόσεις Πατάκης, είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του. Ένα συμπαθητικό τερατάκι που τρώει όλο το σκοτάδι από την πιο μικρή κρυψώνα κάτω από το κρεβάτι ενός μικρού αγοριού μέχρι τις σκοτεινές φυλλωσιές των δέντρων. Πώς θα βρει τρόπο να χορτάσει την πείνα του και γιατί τελικά το σκοτάδι μας είναι απαραίτητο;Το Βράδυ, συγγραφείς Viza Montserrat - Bordoy Irene, μετάφραση Έφη Γιαννακούρα, εκδόσεις Κέδρος, ανήκει στη σειρά βιβλίων Η Μέρα Μου που περιλαμβάνει τους τίτλους Το Πρωί, Το Απόγευμα, Το Βράδυ και Η Νύχτα. Προσωπικά μου αρέσει πολύ επειδή αναφέρεται σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας πριν τον ύπνο, το μπάνιο, το φαγητό, το πλύσιμο των δοντιών, τα παραμύθια και τέλος τον ύπνο και τα όνειρα. Ήταν ένα διάστημα που ο υιός δεν κοιμόταν αν δεν το διαβάζαμε ή αν δεν του το έλεγα απ' έξω. Κάθε εικόνα συνοδεύεται από ένα πολύ μικρό κείμενο και μετά από άπειρες αναγνώσεις το είχα φυσικά αποστηθίσει.Το Μια Καληνύχτα με το Φεγγάρι, μετάφραση Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εκδόσεις Πατάκης είναι μια έκδοση με σελίδες από σκληρό χαρτόνι και εξώφυλλο από μαλακό ύφασμα, κατάλληλο και για πιο μικρά παιδιά. Έχει πολύ ωραία εικονογράφηση και ελάχιστο κείμενο. Το βιβλίο καληνυχτίζει ένα ένα τα ζώα στις φωλιές τους μέχρι να φτάσει και σε ένα μικρό παιδί που είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι του. (Δεν ξέχασα τον συγγραφέα, δεν τον βρήκα στα στοιχεία του τίτλου).

Τα παραπάνω σίγουρα δεν είναι τα μόνα βιβλία για παιδιά γύρω από τον ύπνο αλλά είναι όμορφα και προσεγμένα και ίσως κάποιο από όλα αυτά να βοηθήσει στη ρουτίνα του ύπνου και του δικού σας παιδιού. Όνειρα γλυκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails