19.5.09

Ραδιοθεραπευτικό

Η βιογραφία της Μαρίας Κιουρί γράφτηκε από τη μικρότερη κόρη της, τη συγγραφέα Εύα Κιουρί. Στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο Μαρία Κιουρί, μετάφραση Παναγιώτα Πανταζή, εκδόσεις Ωκεανίδα 2005.

Στο ύφος του ιστολογίου, μερικά στοιχεία για τη μητέρα Κιουρί και τα παιδιά της. Ο Πιερ και η Μαρία Κιουρί απέκτησαν δύο κόρες. Η μικρότερη κόρη Εύα ήταν ενός έτους και λίγων μηνών όταν ο πατέρας της, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής, Πιερ Κιουρί, πέθανε σε ατύχημα. Όπως αναφέρεται, η Μαρία Κιουρί πήρε την απόφαση να μην μιλήσει ποτέ στις κόρες της για τον πατέρα τους και να μην καλλιεργήσει στο σπίτι της τη λατρεία του χαμένου επιστήμονα.Η φωτογραφία εδώ.

Σε ένα τετράδιο διαβάζουμε τις σημειώσεις που κρατούσε για το βάρος και τη διατροφή της μεγάλης κόρης της, Ειρήνης Κιουρί. (Θυμάμαι που κρατούσαμε και εμείς ευλαβικά τέτοιες σημειώσεις, όπως και όλοι οι γονείς υποθέτω).

Η Ειρήνη δεν πηγαίνει πια με τα τέσσερα, περπατάει κανονικά!
[...]
Η Ειρήνη έχει δεκαπέντε δοντάκια!

Στη δεύτερη βράβευση της Μαρίας Κιουρί με βραβείο Νόμπελ, Νόμπελ Χημείας 1911, τη συνόδευσε στην απονομή η κόρη της Ειρήνη, η οποία βραβεύτηκε επίσης με Νόμπελ Χημείας το 1935.

Η βιογραφία της Μαρίας Κιουρί είναι η ιστορία μιας επιστήμης, αλλά και μιας γυναίκας και μιας οικογένειας, από την Πολωνία, μέχρι τη Γαλλία και ολόκληρο τον κόσμο. Δεν χρειάζονται επιστημονικές γνώσεις για να παρακολουθήσετε το βιβλίο, οι αναφορές στη φυσική και τη χημεία γίνονται με τρόπο απόλυτα κατανοητό. Η γοητεία που μου ασκεί αυτή η προσωπικότητα είναι παλιά και ενισχύθηκε περισσότερο διαβάζοντας το βιβλίο. Είναι ένας φόρος τιμής σε μια μεγάλη επιστήμονα, ένα βιβλίο που δείχνει τον θαυμασμό και τον σεβασμό του συγγραφέα του προς το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται αλλά και μια χειρονομία τρυφερότητας και αγάπης μιας κόρης στη μητέρα της. Το συμπέρασμα είναι φυσικά δικό μου αλλά αισθάνομαι ότι είναι διάχυτο με μεγάλη διακριτικότητα σε όλο το βιβλίο.

2 σχόλια:

Μαριλένα είπε...

Θα διαβάσω κ θα επανέλθω με εντυπώσεις (απορώ τι μπορείς να απαντήσεις σε ένα τόσο τετριμμένο σχόλιο :-))

Διόνα είπε...

Ότι θα περιμένω; :D
Ελπίζω να σου αρέσει.

Related Posts with Thumbnails