29.6.09

Ρεαλιστικό


Το Μητέρα για πρώτη φορά της Κέιτ Φάιτζες (μετάφραση Κασσιανή Μπουλούκου, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2009) είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του, ένα βιβλίο για τις μητέρες και όλα όσα μπορεί να βιώσουν και να αισθανθούν μετά από την απόκτηση του πρώτου παιδιού τους. Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος ή αφού γεννήσει, μπορεί να βρει πληθώρα βιβλίων για την πορεία της εγκυμοσύνης ή για τη φροντίδα του μωρού. Μπορεί να βρει πληθώρα αναφορών για να λύσει τις απορίες της σχετικά με την ανατροφή του παιδιού της, την πρόοδο της ιατρικής και της παιδοψυχολογίας, τον ρόλο της μητέρας απέναντι στο μωρό της αλλά δεν μπορεί να βρει εύκολα, ίσως και καθόλου, βιβλιογραφία για την ίδια και τις αλλαγές που περνάει σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά.

Η συγγραφέας Κέιτ Φάιτζες, μητέρα και η ίδια, αναφέρεται στο βιβλίο της σε θέματα που απασχολούν τις περισσότερες γυναίκες που γίνονται μητέρες αλλά που δεν συζητιούνται όσο ελεύθερα και ανοικτά θα μπορούσαν. Θέματα ταμπού όπως τα ονομάζει η ίδια τα οποία δεν είναι παρά η φυσική πορεία και προσαρμογή μιας γυναίκας σε έναν νέο ρόλο και μια νέα ζωή.

Μετά τη γέννηση του μωρού, μετά από αυτό το πραγματικά χαρμόσυνο και ευτυχές γεγονός, η προσοχή στρέφεται στο παιδί και τη φροντίδα του. Πολύ σωστά και εύλογα μεν αλλά ας μην ξεχνάμε και τον άνθρωπο που το έφερε στον κόσμο, ο οποίος χρειάζεται επίσης φροντίδα και χρόνο για να ισορροπήσει ξανά σωματικά και ψυχολογικά. Μέσα από ιστορικές αναφορές για τον ρόλο της γυναίκας που γίνεται μητέρα, για τη μορφή των οικογενειών από τους προηγούμενους αιώνες μέχρι σήμερα και για τις αλλαγές στην αντιμετώπιση των παιδιών από την οικογένεια και την κοινότητα, φτάνουμε στη σύγχρονη εποχή και σε σύγχρονες μητέρες. Η συγγραφέας μίλησε με βρετανίδες μητέρες για την εμπειρία της μητρότητας, για τις δυσκολίες προσαρμογής, για τον εκ νέου προσδιορισμό των ρόλων και το θολό τοπίο γύρω τους, για τις σχέσεις με τον σύντροφό τους, για την επιστροφή στην εργασία και φυσικά για την ασύγκριτη χαρά που δίνουν τα παιδιά.

Μέσα από ενότητες για την προσαρμογή στη μητρότητα, τα συναισθήματα, την εξάντληση, τις σχέσεις με τον σύντροφο, την ευρύτερη οικογένεια και τον κόσμο, αναφέρονται με ρεαλιστικό και νηφάλιο τρόπο όλες οι αλλαγές που ενδέχεται να βιώσει μια νέα μητέρα, οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, η αλλαγή στις προτεραιότητες, οι ενοχές όταν υπερισχύει η κούραση ή όταν η μητέρα νιώθει ανεπαρκής, οι προσωπικές σχέσεις με τον σύντροφο που έρχονται σε δεύτερη μοίρα μέχρι να βρεθούν οι νέες ισορροπίες.

Μετά από τη γέννηση του γιου μου πέρασα πολλές από τις δυσκολίες προσαρμογής που αναφέρονται στο βιβλίο σε συνδυασμό με το κερασάκι στην τούρτα, τις τύψεις, ότι δεν θα γινόμουν καλή μητέρα επειδή ήμουν στενοχωρημένη και πιεσμένη σε μια περίοδο που περίμενα ότι θα πλημμύριζα μόνο από χαρά. Το Μητέρα για πρώτη φορά είναι ένα βιβλίο για όλες τις μητέρες, για όλες τις γυναίκες που σκέφτονται ή πρόκειται να αποκτήσουν παιδιά και για τους συντρόφους τους. Είναι μια αληθινή ματιά στη μητρότητα.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε ηλεκτρονικά το βιβλίο εδώ.

Ενημέρωση: Δείτε εδώ ένα βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους με τη συγγραφέα να μιλά για το νέο της βιβλίο.

6 σχόλια:

popelix είπε...

Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον! Έχω και κάτι φίλες που γεννάνε προσεχώς, ότι πρέπει για δώρο. Μου φαίνεται ότι όλες μας θα δούμε τον εαυτό μας στις σελίδες του ...

Διόνα είπε...

Popelix, εγώ σίγουρα αναγνώρισα τον εαυτό μου σε πολλά σημεία :)

Bookworm Mum είπε...

Ένα εξαιρετικό βιβλίο. Το διάβασα λίγο μετά που γέννησα και με καθησύχασε με τις συμβουλές του αλλά και τις αναφορές σε άλλες μητέρες ανά τον κόσμο και πως έχουν αισθανθεί/αντιμετωπίσει τη μητρότητα. Είναι μία βίβλος για κάθε μητέρα...

Κ. είπε...

Αν θέλετε να δείτε ένα υποτιτλισμένο βίντεο με μήνυμα της συγγραφέα πατήστε εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=wN1-yXNlCTg

Διόνα είπε...

Bookworm Mum, καλώς ήρθες.
Το βιβλίο λειτούργησε καθησυχαστικά και για μένα, παρόλο που το διάβασα αρκετό καιρό μετά τη γέννα. Είναι σπουδαίο πράγμα να μην αισθάνεσαι μόνος, να βλέπεις ότι οι αντιδράσεις και οι σκέψεις σου γύρω από τη μητρότητα είναι κοινές και με άλλες γυναίκες.

Διόνα είπε...

Κ., ευχαριστώ για τον σύνδεσμο, τον πρόσθεσα και στην ανάρτηση :)

Related Posts with Thumbnails