3.9.09

Αγοραστικό ΙΙ

Τα δώρα για μωρά και μικρά παιδιά δεν είναι πάντα μια τόσο εύκολη υπόθεση όσο φαντάζεται κανείς. Και εκτός από το ίδιο το παιδί που μας καθοδηγεί στην επιλογή με την ηλικία και τις επιθυμίες του (αν είναι σε ηλικία που μπορεί να τις εκφράσει), ένας καλός τρόπος να διαλέξουμε δώρο είναι λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα κριτήρια του γονιού.

Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορεί να βοηθήσουν στην επιλογή δώρου για μωρά και νήπια:

Ρωτήστε τους γονείς τι θα ήθελαν να πάρετε για το παιδί. Ειδικά αν πρόκειται για νεογέννητο ή και κάπως μεγαλύτερο μέχρι ενός έτους, υπάρχουν διάφορες ανάγκες σε εξοπλισμό, πέρα από τα ρούχα και τα παιχνίδια του. Ίσως χρειάζονται περισσότερο ένα σετ μπιμπερό μεγαλύτερης περιεκτικότητας, θερμαντήρα για το γάλα ή ένα θερμός παρά ένα ακόμα χνουδωτό ζωάκι.

Αν αγοράσετε ρούχο, φροντίστε να είναι άνετο και να φοριέται έυκολα. Οι αλλαγές της πάνας είναι πολύ συχνές και πολλές φορές γίνονται σε αντίξοες συνθήκες με το μωρό να κοπανάει χέρια πόδια στην αλλαξιέρα. Προτιμήστε καθημερινές φορεσιές, όπως φορμάκια ή εσώρουχα ή φόρμες γυμναστικής για τα μεγαλύτερα παιδιά. Ένα ακριβό φόρεμα για ένα κορίτσι ή ένα καλό παντελόνι με φερμουάρ και ζώνη για ένα αγόρι θα φορεθεί μάλλον σπάνια και δεν θα βολεύει ούτε τον γονιό που θα προσπαθεί να το συναρμολογήσει ούτε το παιδάκι που δεν θα μπορεί να κινηθεί άνετα.

Τα πρώτα παιχνίδια είναι πολύ ογκώδη, ζωάκια, παιχνίδια με πλήκτρα, ήχους και φώτα, αλογάκια, αυτοκινητάκια και λοιπά οχήματα. Επίσης όταν κάνουμε ένα δώρο υπάρχει η τάση να είναι μεγάλο με το σκεπτικό να φροντίσουμε και να ευχαριστήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον παραλήπτη. Ας σκεφτούμε όμως τον δόλιο γονιό που πρέπει να χωρέσει άλλο ένα τεράστιο δώρο μέσα στο σπίτι του αλλά και το παιδί που θα παίξει πιο άνετα με ένα παιχνίδι στις δικές του διαστάσεις.

Αν μπορείτε, διαλέξτε παιχνίδι, ρούχο ή όποιο άλλο αντικείμενο νομίζετε από μεγάλο κατάστημα-αλυσίδα. Θα είναι πιο εύκολο να το αλλάξουν οι γονείς. Αν αγοράσετε κάτι από συνοικιακό κατάστημα, προτιμήστε παιχνίδι από ρούχο. Το παιχνίδι θα το παίξει σίγουρα το παιδί, ακόμα και αν έχει ήδη κάτι παρόμοιο. Το ρούχο θα μείνει αφόρετο αν δεν είναι στο σωστό μέγεθος και δεν μπορεί να γίνει αλλαγή επειδή έχει αγοραστεί από μακρινό κατάστημα.

Γενικά για τα ρούχα καλό είναι να γνωρίζετε το ύψος και το βάρος του παιδιού για να επιλέξετε σωστά. Η ηλικία δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Επίσης, ένα φορμάκι για μωρό 6-9 μηνών στην μάρκα Α μπορεί να είναι σαφώς μικρότερο ή μεγαλύτερο από το φορμάκι της μάρκας Β για την ίδια ηλικία και οι μήνες του μωρού να μην αποτελούν ασφαλές κριτήριο επιλογής. Τα στοιχεία θα σας τα δώσουν οι γονείς, οι οποίοι τα γνωρίζουν και τα μετρούν ανελλιπώς. Όλα τα παιδικά ρούχα έχουν στην ετικέτα το μέγιστο βάρος και ύψος στο οποίο αντιστοιχούν.

Αν πάλι θέλετε να δωρίσετε ένα βιβλίο σε ένα μικρό παιδί, δείτε εδώ μερικές ιδέες για την επιλογή σας.

2 σχόλια:

popelix είπε...

Πολύ καλές οι συμβουλές σε γενικές γραμμές! Εγώ πάντως έχω φτάσει σε τέτοιο αδιέξοδο χώρου και χρήσης των παιχνιδιών (όλα σωριάζονται χωρίς νόημα μετά τον πρώτο ενθουσιασμό...) που επιτρέπω πια ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΤΟΝΟ τα εξής δώρα:

1. Ψωνίζω εγώ κάτι που έχουμε ανάγκη και ... το φέρνουν οι παππούδες!
2. Χυμοί σε χάρτινα κουτιά, γιαουρτάκια με φρούτα ή σκέτα, σοκολάτα υγείας, άντε και καμιά κρέμα καραμελέ! Τα τέκνα ενθουσιάζονται, τα καταβροχθίζουν και τίποτα δεν μένει για να πιάνει το χώρο!
3. Παιδικά βιβλία. Ακόμα και χάλια να είναι, τα παιδιά εκτονώνονται κάνοντάς τα φύλλα και φτερά και μετά γεμίζουμε τον κάδο ανακύκλωσης.

Όταν τελειώσει η επιμόρφωση, θα κάνω ένα σατυρικό ποστίδιο για τα παιδικά δώρα στο PopArt :-)))

Διόνα είπε...

Κάναμε πρόσφατα μια γερή εκκαθάριση, αποθηκεύσαμε, δώσαμε, πετάξαμε. Το δωμάτιο του υιού είναι πάλι φίσκα...

Περιμένω το ποστ :-)

Related Posts with Thumbnails