5.11.09

Σουσαμένιο


Η εκπαιδευτική τηλεοπτική εκπομπή για παιδιά Sesame Street έγινε 40 χρονών. Η εκπομπή δημιουργήθηκε αρχικά με σκοπό να βοηθήσει και να προετοιμάσει τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που κατοικούσαν σε μη προνομιούχες αστικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και να τους γνωρίσει με παραστατικά και χιουμοριστικά σκετς τα γράμματα, τους αριθμούς, τα χρώματα και τα μεγέθη. Αργότερα προστέθηκαν και άλλες ενότητες, όπως καθαριότητα και προσωπική υγιεινή, σωστή διατροφή, ασφάλεια και προστασία, κοινωνικές συναναστροφές, συναισθήματα, κοινωνικές και οικογενειακές καταστάσεις.

Στην εκπομπή πρωταγωνιστούν ηθοποιοί, γνωστοί καλεσμένοι από διάφορους χώρους, όπως τραγουδιστές και άλλοι καλλιτέχνες και οι διάσημες πλέον κούκλες Muppets του επίσης διάσημου Muppet Show. Η δομή των επεισοδίων βασίζεται στην εστίαση της προσοχής των πολύ νεαρών θεατών, η διάρκεια κάθε σκετς είναι μικρή, το θέμα είναι σαφές, υπάρχει εναλλαγή αλλά όχι με ταχύτητα που κουράζει και επανάληψη με διαφορετικούς τρόπους (εικόνα, τραγούδι). Και αν όλα αυτά ακούγονται δεδομένα για τη σύγχρονη παιδαγωγική, ήταν εξαιρετικά πρωτοποριακά για το 1969 οπότε και ξεκίνησε η εκπομπή. Η εκπαιδευτική τηλεόραση που στοχεύει σε κοινό τόσο μικρής ηλικίας δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Στην Ελλάδα η εκπομπή Sesame Street προβαλλόταν από την κρατική τηλεόραση με τον τίτλο Άνοιξε Σουσάμι. Είχα δει άπειρα επεισόδια και σε ηλικία μεγαλύτερη από την προσχολική. Μετά από αρκετά χρόνια στην Αγγλία, έκανα την εργασία του πτυχίου μου με θέμα το Sesame Street και τις εκπαιδευτικές εκπομπές για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Οι φωτογραφίες είναι από το λογότυπο της Google.com για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων της εκπομπής στις 10 Νοεμβρίου 2009. Βλέπετε το πανύψηλο Big Bird και το υπέροχο Cookie Monster που καταβροχθίζει ένα γκουγκλο-μπισκοτάκι!

Ενημέρωση
:
Διόρθωσα την ημερομηνία από 4 σε 10 Νοεμβρίου που είναι η επέτειος της εκπομπής. Σήμερα 10-11-2009 και το Google.gr έχει αντίστοιχο εορταστικό λογότυπο.

2 σχόλια:

sousou είπε...

πολύ ενδιαφέρον! δεν είχα ιδέα!

Διόνα είπε...

Sousou, ναι έχει ενδιαφέρον η ιστορία της σειράς. Για πρώτη φορά συνεργάστηκαν εκπαιδευτικοί και άνθρωποι της τηλεόρασης για να συνδυάσουν γνώσεις και τεχνολογία με αποδέκτη τόσο μικρό σε ηλικία κοινό.

Κάπου διάβασα ότι στο επετειακό επεισόδιο καλεσμένη ήταν η Μισέλ Ομπάμα :)

Related Posts with Thumbnails