18.1.10

Γραπτό

Θυμάμαι τους γονείς μου να παίρνουν κάθε μέρα εφημερίδα. Το ίδιο και ο παππούς μου, ο οποίος τη διάβαζε ολόκληρη χωρίς να αφήνει ούτε τα φαρμακεία. Ανελλιπώς διάβαζε επίσης τη στήλη με τα κοινωνικά, τις κηδείες και τα μνημόσυνα, στα οποία αναζητούσε ονόματα τυχόν γνωστών του σαν παλιό facebook. Εμείς αγοράζουμε μόνο κυριακάτικο φύλλο και εγώ ειδικά διαβάζω μόνο τη γελοιογραφία στην τελευταία σελίδα του περιοδικού. Ειδήσεις διαβάζω πλέον μόνο σε ηλεκτρονικά μέσα.

Το φθινόπωρο που κάναμε αλλαγές στο δωμάτιο του γιου μας, αγοράσαμε ένα γραφείο που το περίμενε πώς και πώς. Του λέγαμε ότι στο σχολείο θα μάθει σιγά-σιγά να γράφει και σε μεγαλύτερες τάξεις να διαβάζει και χαιρόταν πολύ με αυτήν την προοπτική. Θεωρούσε επίσης δεδομένο ότι μαζί με το γραφείο θα αγόραζε και υπολογιστή, επειδή τα γραφεία δεν είναι σκέτα έπιπλα, έχουν υπολογιστή για να γράφεις. Όταν αναφερόμασταν στο γεγονός ότι θα γράφει, το συνέδεε άμεσα με το πληκτρολόγιο! Του εξηγήσαμε πολλές φορές ότι πρώτα θα μάθει να γράφει με μολύβι με το χέρι και το κατάλαβε, απλά δεν ξέρω κατά πόσον κατανόησε τη χρησιμότητα.

Τώρα πια μπορεί και γράφει το όνομά του με κεφαλαία χωρίς να το βλέπει κάπου για να το αντιγράψει. Του αρέσει και τον χαροποιεί αλλά και πάλι επανέρχεται στο θέμα του υπολογιστή. Χρησιμοποιεί ήδη τον επιτραπέζιο που έχουμε στο γραφείο μας, είναι πολύ εξοικειωμένος, παίζει παιχνίδια, μετακινείται στα μενού, κάνει τις επιλογές του, μπαίνει-βγαίνει, ανοίγει-κλείνει αλλά εφόσον από εδώ και στο εξής θα γράφει, πρέπει να έχει το κομπιούτερ του!

Με την ανάγνωση είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα επειδή διαβάζουμε μαζί βιβλία και "διαβάζει" και μόνος του. Μας βλέπει ωστόσο να γράφουμε αλλά και να διαβάζουμε στον υπολογιστή και αυτό που σίγουρα δεν βλέπει συχνά, είναι να γράφουμε με χαρτί και μολύβι. Είμαι πολύ περίεργη να δω πώς θα εξελιχθεί η αντίληψη ανάγνωσης και γραφής...

2 σχόλια:

sousou είπε...

Νέα γενιά, νέες πρακτικές, είναι μοιραίο και όντως πολύ ενδιαφέρον!

Παρατηρώ "robe de chambre" τρόπον τινά και ο teddy στο πλάι! :-D

Διόνα είπε...

Η φωτογραφία είναι από μια μέρα που έμεινε στο σπίτι και ήταν άρρωστος. Κοιμόταν στον καναπέ, έπαζε στον καναπέ, έτρωγε στον καναπέ και έγραφε στον καναπέ ΧΩΡΙΣ υπολογιστή!

Related Posts with Thumbnails