22.2.10

Διάσημο

Η Χέδερ Άρμστρονγκ ή αλλιώς Dooce, από το ομώνυμο προσωπικό της ιστολόγιο dooce.com, είναι μια διάσημη μαμά μπλόγκερ που κερδίζει τα προς το ζην αποκλειστικά από το μπλογκ της.

Ξεκίνησε το 2001 γράφοντας ένα ποστ για το σοκολατούχο γάλα, για τα προσωπικά της ενδιαφέροντα, για τη ζωή της και για τη δουλειά της. Το τελευταίο της κόστισε τη θέση της, καθώς απολύθηκε όταν μαθεύτηκε ότι έγραφε δημόσια για αυτήν. Η ονομασία dooce του ιστολογίου της είναι αναγραμματισμός της λέξης dude. Η Άρμστρονγκ ισχυρίζεται ότι μπέρδευε τα πλήκτρα κάνοντας τσατ με συναδέλφους της, ο αναγραμματισμός έμεινε και αργότερα αποτέλεσε τον τίτλο του μπλογκ της.

Αφού απολύθηκε από τη δουλειά της συνέχισε το μπλογκ της το οποίο είχε ολοένα και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Από ένα σημείο και μετά έγινε τόσο προσοδοφόρο που ο σύζυγός της εγκατέλειψε τη δική του δουλειά για να ασχοληθεί με το δίκτυο των διαφημιζόμενων του ιστολογίου. Το μπλογκ είναι πλέον οικογενειακή επιχείρηση και μόνη πηγή εσόδων.

Η Άρμστρονγκ έχει παραδεχτεί ανοιχτά ότι έπασχε από επιλόχειο κατάθλιψη μετά από τη γέννηση της πρώτης κόρης της και εισήχθηκε οικειοθελώς σε κλινική για να την αντιμετωπίσει. Δηλώνει ότι εξακολουθεί να παίρνει αντικαταθλιπτική αγωγή μέχρι και σήμερα. Στο μπλογκ της δημοσιεύει καθημερινές ιστορίες της οικογένειάς της και φωτογραφίες όλων των μελών. Η δεύτερη κόρη της είναι λίγων μηνών αλλά η μεγαλύτερη που είναι γύρω στα 5 γνωρίζει για το μπλογκ της μαμάς της και το γεγονός ότι υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο στα οποία πρωταγωνιστεί.

Στις περισσότερες αναρτήσεις τα σχόλια είναι κλειστά, όταν όμως αφήνει ελεύθερη τη δυνατότητα σχολιασμού, δέχεται εκατοντάδες ή και χιλιάδες σχόλια για μία ανάρτηση. Εκτός από προσωπικές ιστορίες και φωτογραφίες, δημοσιεύει στοιχεία για αντικείμενα που αγοράζει κυρίως μέσω διαδικτύου, χωρίς να έχει όφελος από την προβολή τους όπως ισχυρίζεται και τελευταία έχει δημιουργήσει έναν ηλεκτρονικό χώρο συνάντησης των αναγνωστών της.

Το μπλογκ της είναι διάσημο και το πρόσωπό της αμφιλεγόμενο. Έχει πολλούς πιστούς αναγνώστες αλλά λαμβάνει και βουνά ολόκληρα από επικριτικά μηνύματα, τα οποία δημοσιεύει στο μπλογκ της σε σελίδες γεμάτες διαφημίσεις από τις οποίες φυσικά κερδίζει χρήματα! Το 2009 το Forbes την κατέταξε στο Νο 26 της λίστας με τις γυναίκες που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στα ΜΜΕ.

Στο μπλογκ της μπορείτε να αγοράσετε μπλουζάκια με το αντίστοιχο λογότυπο και ημερολόγιο με φωτογραφίες των σκύλων της. Έχει εκδώσει δύο βιβλία και ζει στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πολλά έχουν γραφτεί για την ίδια και το φαινόμενο του μπλογκ της και το ερώτημα όλων είναι πόσο θα κρατήσει; Κατά τη γνώμη μου, πολύ ακόμα και για όσο θα μπορεί εκείνη να το συντηρεί και να το ανανεώνει. Ήδη εννιά χρόνια είναι πολλά και έχει ξεφύγει πλέον από τη δομή ενός προσωπικού ιστολογίου. Είναι μια επιχείρηση, ένας επιτυχημένος ηλεκτρονικός χώρος και οι διαφημιζόμενοι σφάζονται στην ποδιά του.

Η φωτογραφία είναι από το dooce.com.

8 σχόλια:

Effie είπε...

Άντε, και στα δικά σου!

Διόνα είπε...

Μπα, Έφη, πρέπει πρώτα να με απολύσουν, την κατάθλιψη την πέρασα, ύστερα πρέπει να πάρω σκύλους και να τους φωτογραφίζω καθημερινά, να μετακομίσω στις ΗΠΑ, δεν το βλέπω να προλαβαίνω :D

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή mammaka είσαι φάρος ενημέρωσης και πηγή γνώσης. Σε ευχαριστούμε πολύ!
(Μη φύγεις για τις ΗΠΑ plz...)
dmpexr

Διόνα είπε...

Αγαπητέ dmpexr, σε ευχαριστώ πολύ. Η αλήθεια είναι ότι δέχομαι πολλές και πιεστικές προτάσεις, δεσμεύομαι ωστόσο να μην λάβω απερίσκεπτα την τελική απόφασή μου.

mamma είπε...

Ανμπολίβαμπολ μου φαίνεται. Τρέχω να το διαβάσω!

Διόνα είπε...

Mamma, δι ούλτιμεϊτ μάμι μπλόγκερ σακσές στόρι, γέα!

butterfly είπε...

Πωπω...δεν την ήξερα, είδα το μπλογκ της τώρα. Ομολογώ ότι με τρόμαξε κάπως. Όχι ότι δεν διαβάζω μπλογκ (κυρίως μόδας) που έγιναν επαγγελματικά, με διαφημίσεις, επιρροή, τεράστιο κοινό κτλ, ούτε μου διαφεύγει ότι επαγγελματικά μπλογκ, ακόμη κι αν θεωρητικά γράφουν για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, "πουλάνε" (απεχθής λέξη) ένα σύνολο (μουμπλέ, αυτό πρέπει να είναι που λένε brand). Από την άλλη, με τρομάζει ότι αυτό που πουλάει εν προκειμένω είναι η προσωπική και οικογενειακή ζωή της, με τρομάζουν οι επαγγελματικής ποιότητας φωτογραφίες (και με ενοχλούν λίγο οι φωτό των παιδιών), αλλά πιο πολύ απ'όλα το αψεγάδιαστο μακιγιάζ και χτένισμά της σε όσες είδα. Εγώ θα την πάθαινα τη νεύρωση, το ομολογώ...

Διόνα είπε...

Butterfly, εγώ δεν τη διαβάζω ευλαβικά, αλλά αρκετά. Τις περισσότερες φορές έχω την αίσθηση ότι διαβάζω ένα γυαλιστερό οικογενειακό ηλεκτρονικό περιοδικό με μπόλικο λάιφ στάιλ, ξεχνάω ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα προσωπικό ιστολόγιο, είναι μάλλον αυτό που λες, είναι φοβερά επαγγελματικό στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Πάντως από όσα έχω διαβάσει θεωρείται φαινόμενο, έχουν γίνει πολλές αναφορές και αναλύσεις και η φήμη την θέλει να κερδίζει πενταψήφια ποσά το μήνα από αυτό.

Εμένα με τρομάζει η αίσθηση ότι είναι σαν να ζεις σε γυάλινο σπίτι...

Related Posts with Thumbnails