23.4.10

Μετεγχειρητικό

Είμαστε ξανά σπίτι, μείον κρεατάκια, μείον ολίγη αμυγδαλή, συν ένα σωληνάκι στο αριστερό αυτί. Ο νέος είναι καλά και επιτέλους αναπνέει, τρώει και ακούει! Εμείς χαρούμενοι που μπορεί και κάνει με ευκολία απλά πράγματα που τόσο τον είχαν ταλαιπωρήσει. Το βράδυ σκύβουμε πάνω από το κρεβάτι του να βεβαιωθούμε ότι ανασαίνει. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια με απίστευτο ροχαλητό, το παιδί μας κοιμάται ήρεμα και αθόρυβα σαν πουλάκι.

Στην προετοιμασία τώρα, η επέμβαση αποφασίστηκε τον Μάρτιο ύστερα από επισκέψεις σε παιδο-ωρυλά και ξεκίνησαν να γίνονται οι σχετικές αναφορές και συζητήσεις. Του εξηγήσαμε τους λόγους και τη διαδικασία και τι ακριβώς είναι μια εγχείριση και ύστερα αφήσαμε να περάσει ο καιρός μέχρι να πλησιάσει η εποχή του ραντεβού.

Σε αυτό το διάστημα έφτασε και η σχετική βιβλιογραφία που τον βοήθησε να έχει πιο συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό του και έτσι κάναμε διάφορες κουβέντες ανάλογα με τις απορίες που εξέφραζε. Τα βιβλία βοήθησαν και εμένα στον τρόπο που περιέγραφα τη μέρα που θα περνούσαμε στο νοσοκομείο, την αιμοληψία, τη νάρκωση, την ανάνηψη, τον ορό και φυσικά το δώρο που θα τον περίμενε μόλις ξυπνούσε. Βέβαια έδειξε και ο ίδιος ότι ήθελε να έχει λεπτομερή πληροφόρηση και γεγονός είναι ότι δεν έχει εκφράσει ποτέ φοβία για ιατρούς και φάρμακα, κάτι που βοήθησε πολύ. Η πολλή ανάλυση όμως ίσως να μην είναι πάντα ιδανική.

Ιδού τα "λυσάρια" μας (στα αγγλικά υπάρχουν πολλά και με εξειδίκευση στην αφαίρεση κρεατακίων και αμυγδαλών, άλλωστε η εικόνα μετράει, η αφήγηση γίνεται από τη μαμάκα που αξιοποιεί τα μεταφραστικά της πτυχία, εμ!). Ελπίζω να φανούν χρήσιμα και σε άλλους γονείς που θα βρεθούν μπροστά στην απόφαση μιας τέτοιας εγχείρισης, όπως φάνηκαν και σε εμάς.

Topsy and Tim Go to Hospital
Ένα παιδάκι χτυπάει το κεφάλι του και πηγαίνει στο νοσοκομείο.

Going to the Hospital sticker book (Usborne First Experiences)
Πιο κοντά στην περίπτωσή μας, ένα αγοράκι κάνει επέμβαση στο αυτί του και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Αναφορά στην εισαγωγή, τη νάρκωση, την ανάρρωση με πολλά αυτοκόλλητα που συμπληρώνουν τις εικόνες στις σελίδες.

The "O, MY" in Tonsillectomy & Adenoidectomy: How to Prepare Your Child for Surgery, a Parent's Manual
Η απόλυτη εξειδίκευση, απευθύνεται στους γονείς, εξηγεί τι είναι η αφαίρεση αδενοειδών εκβλαστήσεων (επισήμως τα κρεατάκια) και αμυγδαλών, πώς μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί ανάλογα με την ηλικία του, πώς να οργανωθείτε για το νοσοκομείο και την επιστροφή στο σπίτι.

Και στα ελληνικά:

Δε φοβάμαι το νοσοκομείο
Ένα αρκουδάκι σπάει το πόδι του, πηγαίνει στο νοσοκομείο, βγάζει ακτινογραφίες και βάζει γύψο.

Ο Τομ πάει στο νοσοκομείο
Ένα κουνελάκι κάνει επέμβαση σκωληκοειδίτιδας.

Στο σπίτι πλέον απολαμβάνει ξεκούραση και χατίρια και ένα υπέροχο παγωτό σαν και αυτό!

9 σχόλια:

mamma είπε...

Γρήγορα περαστικά και πολλά πολλά παγωτά :)))


Εμένα ο δικός μου έκανε εγχείρηση όταν ήταν 18 μηνών για στραβισμό και δεν μπορώ να σου περιγράψω τι περάσαμε μάνα και γιός. Ευτυχώς ο δικός σας είναι μεγάλος και μπορέσατε να συννενοηθείτε.

popelix είπε...

Αδενοειδείς εκβλαστήσεις ..., βρε τι μάθαμε σήμερα! Ευχαριστούμε όλα για τα χρήσιμα και ενημερωτικά, αχρείαστα να 'ναι ;-)

Διόνα είπε...

Mamma, ευχαριστούμε! Πολύ μικρός ο Τρομερός λοιπόν. Και θα υπέθετα ότι πιο μικρά ίσως δεν συνειδητοποιούν όλη την έκταση και είναι πιο εύκολο... Φαντάζομαι και τη δική σου τη θέση, είναι δύσκολο για τις μανούλες.

Εγώ ήμουν ψύχραιμη θα έλεγα, παρόλο που δεν φημίζομαι για την ψυχραιμία μου, αλλά ήθελα τόσο πολύ να ξεπεράσει τα προβλήματα αναπνοής και ακοής που ανυπομονούσα να εγχειριστεί...

Popelix, ας είναι καλά το γκουγκλάρισμα!

Aspa είπε...

Μπράβο! Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά! Εμείς είμαστε όλη αυτή την εβδομάδα νοσοκομείο - εσπευσμένα - για τη μικρή (θα ακολουθήσει ανάρτηση)... Έχει γούστο να διασταυρωθήκαμε πουθενά χωρίς να το πήραμε είδηση!
Πάντα γερός και δυνατός να είναι ο νέος!

philos είπε...

Χαίρομαι που πηγανε όλα καλά! Ετοιμαζόμαστε και μείς για διπλή εγχείρηση, μικρό - μεγάλο στο προσεχές διάστημα για κρεατάκια.
Το πρόβλημα είναι με τον μεγάλο (5) που έχει κάνει ήδη μια εβδομάδα νοσοκομείο και πλέον ούτε απέξω δεν θέλει να περνάει παρόλο που δεν είχε κάποια άσχημη εμπειρία από αυτό.

sousou είπε...

Εύγε, Διόνα, μεγάλη αλλαγή πολύ γρήγορα! Και πού είθαι ακόμα! ;-)

Διόνα είπε...

Άσπα, ευχαριστώ για τις ευχές. Ελπίζω κι εσείς να είστε καλά πλέον, γερές και δυνατές, θα μπω να διαβάσω τα νέα σας! Μα λες να βρεθήκαμε;

Γεια σου Philos. Εύχομαι όλα καλά και σε εσάς και να είναι γρήγορα περαστικά! Από την εμπειρία μας πάντως, η αλλαγή είναι μεγάλη και άμεση! Από την πρώτη στιγμή η αναπνοή του ήταν αβίαστη και ήρεμη, ο ύπνος του σαν πουλάκι και η όρεξη για φαγητό εντυπωσιακή (δυσκολευόταν πολύ μέχρι τώρα να μασήσει και να αναπνεύσει ταυτόχρονα). Επίσης, δεν χρειάζεται να μείνουν στο νοσοκομείο, η επέμβαση γίνεται νωρίς και το απόγευμα μπορείτε να πάτε σπίτι, διασταυρώστε το και με τον γιατρό σας φυσικά, αλλά σε εμάς έτσι έγινε. Με το καλό!

Sousou, αθ το ελπίθουμε :D

AVRA είπε...

περαστικα και γρηγορα!!!

(αφου τρωει παγωτα φανταζομαι οτι θα ειναι μες την καλη χαρα!)

Διόνα είπε...

Avra, ευχαριστώ!
Είναι σε καλή διάθεση ευτυχώς και βοηθάνε και τα παγωτά σε αυτό :)

Related Posts with Thumbnails