13.12.10

Πώς να διαλέξετε βιβλία για μωρά και νήπια

Από εδώ.

Τα παιδιά απορροφούν λέξεις πολύ πριν αρχίσουν να μιλάνε. Όταν τους διαβάζουμε παραμύθια, τους τραγουδάμε νανουρίσματα και τους λέμε παιδικά ποιηματάκια τα βοηθάμε να δημιουργήσουν ένα πλούσιο γλωσσικό υπόβαθρο για το μέλλον τους. Η εικονογράφηση στα βιβλία βοηθάει τα μωρά να αναγνωρίζουν απλά αντικείμενα του κόσμου τους. Και η αγκαλιά και η ζεστασιά όταν διαβάζουμε μαζί τους δίνει χαρά και σε εκείνα και σε εμάς τους γονείς.

Αναζητήστε:

*Βιβλία με επαναλαμβανόμενους ήχους και λέξεις.

*Βιβλία που λένε πολλά σε απλή γλώσσα.

*Βιβλία με εικόνες από τα πρώτα πράγματα στη ζωή ενός παιδιού.

*Βιβλία στο σωστό μέγεθος για μικρά χεράκια.

*Βιβλία με παιδικά ποιηματάκια, νανουρίσματα και τραγούδια.

*Βιβλία γερά που αντέχουν σε δαγκώματα, χτυπήματα και λεκέδες λιωμένης μπανάνας.

*Βιβλία με απλές, ξεκάθαρες εικόνες και οικεία σχήματα.

*Βιβλία με μικρά τρικ όπως τρύπες για να μπαίνουν τα δάχτυλα, παραθυράκια που ανοίγουν και ανοίγματα προς την επόμενη σελίδα που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή.

*Βιβλία χωρίς κείμενο που κεντρίζουν οπτικά και νοητικά τα μωρά και τα νήπια και τα ενθαρρύνουν να πλάσουν τις δικές τους ιστορίες.

*Βιβλία από διάφορα υλικά και σε διαφορετική μορφή, όπως χαρτονένια, υφασμάτινα, μικρά και ογκώδη και πλαστικά αδιάβροχα για το μπάνιο.

2 σχόλια:

sousou είπε...

αν και πάλι δεν μπορείτε να αποφασίσετε, στίψτε το μυαλό σας να θυμηθείτε τι σας είχε προτείνει σε ανύποπτο χρόνο η φίλη σας που έχει γνώση και εμπειρία επί του θέματος,ή τηλεφωνήστε της και ελπίστε να δει την κλήση πριν ο υπάλληλος του καταστήματος σας ενημερώσει ότι σε 5' κλείνει... :-P

Διόνα είπε...

Sousou, μα γι' αυτό υπάρχουν οι τηλεπικοινωνίες!!

:-)

Related Posts with Thumbnails