24.1.11

Τα νηπιαγωγεία του δάσουςΤα νηπιαγωγεία του δάσους ξεκίνησαν από τη Δανία και τη Σουηδία και είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά τους. Είναι νηπιαγωγεία στη φύση όπου όλες οι δραστηριότητες γίνονται στο ύπαιθρο, με εξαίρεση τις φορές που δεν το επιτρέπει η κακοκαιρία. Στην τελευταία περίπτωση, υπάρχει ένα υπόστεγο για να προφυλάσσονται δάσκαλοι και μαθητές. Το νηπιαγωγείο διατηρεί συνήθως και ένα συμβατικό κτίριο το οποίο χρησιμοποιεί κυρίως για διοικητικούς λόγους.

Τα παιχνίδια δεν είναι του εμπορίου αλλά αυτοσχέδια και τα μαθήματα γίνονται με άξονα τη φύση χωρίς τα γνωστά συμβατικά μέσα που θα περιμέναμε να συναντήσουμε σε μια τάξη. Όπως όλα τα νηπιαγωγεία, απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, δηλαδή από τριών έως έξι-επτά ετών.

Στα νηπιαγωγεία του δάσους τα παιδιά παίζουν παιχνίδια φαντασίας και παιχνίδια ρόλων, δημιουργούν κατασκευές με υλικά που βρίσκουν στη φύση, μετρούν αντικείμενα ή αναζητούν γεωμετρικά σχήματα, συμμετέχουν σε παιχνίδια μνήμης, συνθέτουν δημιουργίες ή κατασκευάζουν αυτοσχέδια παιχνίδια, σκαρφαλώνουν σε δέντρα, παίζουν κρυφτό ή απλά ξεκουράζονται. Ντύνονται ανάλογα με την εποχή, έχοντας σχεδόν πάντα μια αδιάβροχη ολόσωμη φόρμα.

Νηπιαγωγεία του δάσους υπάρχουν επίσης στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και οι γενικές εντυπώσεις των εκπαιδευτικών υποχρεωτικής εκπαίδευσης που υποδέχονται στις τάξεις τους μαθητές οι οποίοι προέρχονται από αυτά, είναι κάτι περισσότερο από θετική. Έχουν γνώσεις και δεξιότητες, ικανότητα στην ανάγνωση παρόλο που δεν την έχουν διδαχθεί με βιβλία, μαθηματική αντίληψη, όρεξη και διάθεση για μάθηση και έρευνα, επιδόσεις στη γυμναστική, τη μουσική και τα καλλιτεχνικά, θετική κοινωνική συμπεριφορά, υψηλή αυτοπεποίθηση και συγκέντρωση.

Για τα σχολεία του δάσους έμαθα πρώτη φορά στο βιβλίο που διαβάζω αυτές τις μέρες, Το Μανιφέστο της Χαρούμενης Παιδικής Ηλικίας, του Carl Honoré, εκδόσεις Αερόστατο 2010, το οποίο δεν έχω τελειώσει ακόμα αλλά έως τώρα μου αρέσει πολύ. Τα υπόλοιπα στοιχεία ανέλαβε η βικιπαίδεια. Ακούγεται τόσο ωραίο σαν ιδέα και τι εφαρμογή θα μπορούσε να έχει σε μια χώρα με καλό καιρό το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Αναρωτιέμαι όμως αν θα υπήρχε και αποδοχή...

2 σχόλια:

mamma είπε...

Έπαθα ΠΛΑΚΑ!

Διόνα είπε...

Καλό mamma ε;!

Related Posts with Thumbnails