8.4.11

Μάθε παιδί μου Ίντερνετ

Διαβάζω και ακούω για τους κινδύνους του Ίντερνετ και πώς αυτό απειλεί με διάφορους τρόπους τα μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά που το χρησιμοποιούν. Η συζήτηση στρέφεται γύρω από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά να αποφεύγουν τις κακοτοπιές και όχι στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τους γνωρίσουμε το Ίντερνετ. Όταν μαθαίνουμε στα παιδιά να διασχίζουν τον δρόμο, τα κρατάμε γερά από το χέρι και τονίζουμε τη σπουδαιότητα που έχει να περιμένουμε το πράσινο φανάρι και να ελέγχουμε επιπλέον πριν περάσουμε. Δεν ξεκινάμε από το κακό που μπορεί να προκαλέσει ένα ατύχημα ούτε από τους οδηγούς που παραβιάζουν τον κώδικα κυκλοφορίας. Θα τους τα μάθουμε και αυτά βεβαία αλλά το πρώτο και βασικό μάθημα θα είναι να μάθουν τον Γρηγόρη και τον Σταμάτη.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε όλους τους κινδύνους του Ίντερνετ όπως δεν μπορούμε να προβλέψουμε έναν σωρό άλλους κινδύνους. Ούτε μπορούμε να απαγορεύσουμε τη χρήση του. Τα παιδιά μας, σε αντίθεση με εμάς, γεννήθηκαν με το Ίντερνετ να υπάρχει ήδη, όπως εμείς γεννηθήκαμε έχοντας τηλεόραση στο σπίτι ενώ οι γονείς μας όχι. Και η τηλεόραση έχει υπάρξει «κακή» και είναι ακόμα. Ούτε είναι λύση, για μένα, να επιτρέπουμε τη χρήση του από μια ηλικία μετά από την οποία θα θεωρούμε το παιδί μας ώριμο να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους.

Αντί να εστιάζουμε στους κινδύνους και τις απαγορεύσεις μπορούμε να γνωρίσουμε το Ίντερνετ μαζί.
  • Μπορούμε να χαζεύουμε μαζί βίντεο στο youtube ή να βρίσκουμε παιχνίδια και ζωγραφιές ονλάιν.
  • Μπορούμε να διαλέγουμε μαζί τα προϊόντα που ψωνίζουμε από ηλεκτρονικά καταστήματα. Και θα είναι διασκεδαστικό να διαλέξουν μαζί μας και θα δουν τη διαδικασία περιήγησης.
  • Με τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορούμε να πληρώσουμε μαζί τις αγορές μας και να μιλήσουμε για την ασφάλεια στις συναλλαγές.
  • Μπορούμε να τους δείχνουμε το ηλεκτρονικό προφίλ μας για να μάθουν τι είναι και πώς χρησιμοποιείται.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιούμε μαζί τους το Ίντερνετ για καθημερινά πράγματα που ήδη γνωρίζουν και τους είναι οικεία, όπως για να δούμε το πρόγραμμα της τηλεόρασης ή για να βρούμε σε ποιον κινηματογράφο παίζεται η αγαπημένη τους ταινία.
Προσωπικά είμαι της άποψης ότι μπορούμε να κάνουμε μαζί τους ό,τι θα κάναμε και εξωδιαδικτυακά ανάλογα με την ηλικία και τις αντίστοιχες ελευθερίες της. Μπαίνοντας σε ένα πολυκατάστημα με ένα παιδί δεν θα το αφήσουμε να κυκλοφορεί ελεύθερο, ούτε θα του επιτρέψουμε να πιάσει κουβέντα με αγνώστους, ούτε θα το αφήσουμε να πληρώσει με κάρτα στο ταμείο. Ας πάρουμε τα παιδιά μας από το χέρι για να γνωρίσουν το Διαδίκτυο όπως κάνουμε και με τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής. Αργότερα θα αφήσουν το χέρι μας και θα περιηγηθούν μόνα τους και ακόμα πιο μετά θα το ξαναπιάσουν επειδή τότε πια εμείς θα χρειαζόμαστε βοήθεια με την τρέχουσα τεχνολογία. Με φαντάζομαι ήδη να προσπαθώ να συνεννοηθώ με το ολόγραμμα του ταμία του ΤΕΒΕ για τη σύνταξή μου…

16 σχόλια:

mamma είπε...

σύνταξη; αει στο καλό, γελάσαμε και σήμερα!

Διόνα είπε...

Mamma, να δεις που δεν θα παίρνω σύνταξη και θα ρίχνω το φταίξιμο στο άχρηστο ολόγραμμα!!

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να πάρουμε σύνταξη, εμείς των 70s. Έτσι όπως τα βλέπω δεν θα αξίζει ούτε να πηγαίνεις να την πάρεις. Εκτός βέβαια αν βάλουνε το ολόγραμμα της Τζούλιας να μοιράζει τα δίφραγκα...
dmpexr

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασα όμως να σε συγχαρώ για την τόσο ουσιαστική προσέγγιση του θέματος του browsing.
dmpexr

Διόνα είπε...

dmpexr, ακόμα και η Τζούλια θα έχει σιτέψει μέχρι τότε...
Χαίρομαι που σου άρεσε το ποστ. Εσείς υποθέτω ότι βλέπετε ήδη ονλάιν βιντεάκια με ντράμερ με τον γιο σου :-)

sitronella είπε...

Να πω κι εγώ πως μου άρεσε πάρα πολύ το ποστ και η προσέγγισή σου.
Συμφωνώ απόλυτα.
Όλα τα εργαλεία μπορούν να είναι "κακά" και "καταστροφικά". Τα παιδιά μπορείς να τα προστατεύσεις όχι με απαγορεύσεις, αλλά με ουσιαστικό διάλογο και σωστή εκπαίδευση. Όπως κάνεις μαζί τους και με όλα τα υπόλοιπα θέματα.

Ανώνυμος είπε...

Από τότε που ανακάλυψε ο μικρός τα "3 Γουρουνάκια" στο YouTube (μια ομλογουμένως καταπληκτική διασκευή κινουμένων σχεδίων του Disney) το βλέπουμε υποχρεωτικά κάθε μέρα, τουλάχιστον 10 φορές και από την τηλεόραση παρακαλώ!
dmpexr

mamma είπε...

τα "3 Γουρουνάκια" στο YouTube

δώσε λινκ, πλζζζζζζζ

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που σας έλεγα πριν

http://www.youtube.com/watch?v=xCiVStunMLA

Προσοχή, προκαλεί εθισμό!

dmpexr

Διόνα είπε...

Sitronella, είναι όντως εργαλείο και το θέμα είναι η χρήση. Προσωπικά με εξυπηρετεί αφάνταστα σε έναν σωρό καθημερινά πράγματα αλλά μου δίνει και μεγάλη χαρά, βλ. μπλόγκινγκ. Γιατί να μην το δείξω αυτό στο παιδί μου;

dmpexr, σπεύδω κι εγώ στον σύνδεσμο!

popelix είπε...

Και εμείς βλέπουμε βιντεάκια στο youtube και παίζουμε online στη σελίδα της lego. Τα μικρά μας έχουν εντοπίσει τα παιχνίδια που δεν τους αρέσουν (άσχημη μουσική & εικόνες) και δεν τα επιλέγουν. Έχει σημασία να μάθουν να κολυμπάνε με ασφάλεια από νωρίς.

Αν θέλετε να κατεβάζετε τα βιντεάκια που σας αρέσουν και χρησιμοποιείτε mozilla, εγκαταστήστε και αυτό:

https://addons.mozilla.org/el/firefox/addon/video-downloadhelper/

sousou είπε...

φίλη μου, φίλη μου, φίλη μου!
είσαι σοφή!!! και είσαι σοφή γιατί είσαι ουσιαστική, σαφής, και τόσο μα τόσο του δε πόιντ!

Διόνα είπε...

Popelix, όντως μαθαίνουν να αναπτύσσουν κρίση από νωρίς. Και πρέπει να τους έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτό.

Φίλη μας sousou, με κάνεις και κοκκινίζω. Κάτι που είμαι σίγουρα είναι φοβιτσιάρα. Κρύβω μεγάλους φόβους και ανασφάλειες για το παιδί μου, άλλους με βάση άλλους χωρίς. Αν είμαι δίπλα του και του δείχνω κάτι αισθάνομαι μεγαλύτερη σιγουριά. Νικάω λιγάκι τον φόβο μου και νιώθω ότι τον βοηθάω ουσιαστικά. Μακάρι να μπορώ να το κάνω με ψυχραιμία και τηρουμένων των αναλογιών σε κάθε στάδιο της ζωής του.

Maria-Maria είπε...

τα δικα μου τα διδυμα βλεπουν βιντεακια (πολεμους nerf ) και ξερουν και χειριζονται τον υπολογιστη αρκετα, βεβαια προβληματιζομαι αν θα ηταν καλο να τους διεξω πώς να κανουμε μαζι αγορες στο διαδικτυο, δεν ειναι λιγο κινδυνος αυτο ?

Διόνα είπε...

Maria-Maria, ίσως θα μπορούσες να τους δείξεις τη διαδικασία σε κάποια σάιτ που έτσι κι αλλιώς εμπιστεύεσαι για αγορές και να το τονίσεις αυτό. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να τους το διδάξουμε όπως τους διδάσκουμε την αξία των χρημάτων και το πώς ψωνίζουμε σε κανονικά καταστήματα. Για τα παιδιά μας οι ηλεκτρονικές αγορές θα είναι κάτι ακόμα πιο καθημερινό πιστεύω. Το δικό μας τέκνο μας βλέπει να κάνουμε ηλεκτρονικές αγορές αλλά δεν έχουμε μιλήσει ακόμα για τις πληρωμές, τις πιστωτικές κάρτες και πώς και πού δίνουμε τα στοιχεία μας (είναι κάτι λιγότερο από έξι ετών).

Διόνα είπε...

Ένα σάιτ για το Ίντερνετ και τα παιδιά που επισκέπτομαι πολύ είναι αυτό:

http://www.internetandkids.com/

Έχει από παιχνίδια και δραστηριότητες μέχρι θέματα ασφάλειας.

Related Posts with Thumbnails